Povoljnih kredita 100 miliona evra – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Povoljnih kredita 100 miliona evra

Sredstvima EU forimira se garancijski fond vredan 20 miliona evra. Banke da snize kamate, produže ročnost ili smanje obezbeđenje.

Fondom od 20 miliona evra Evropska unija će garantovati za pozajmice srpskih malih i srednjih preduzeća. Garancijski fond, čija su sredstva obezbeđena iz pretpristupnih fondova, omogućiće da se domaće firime zadužuju pod povoljnijim uslovima.

Ministarstvo privrede u petak je održalo prvi sastanak sa predstavncima 12 banaka, a sastaće se i sa ostalima, i od njih očekuju da ponude niže kamate, dužu ročnost i manje obezbeđenje. Najpovoljnije će biti uključene u program “EU za Srbiju – finansiranje za MSP”, a privrednici bi na pristupačniji novac trebalo da računaju od juna.

Garancija od 20 miliona evra trebalo bi da pokrije plasman najmanje 100 miliona evra kredita.

Trendovi u zemljama EU pokazuju da bespovratna sredstva nisu najefikasniji način podrške privredi – dodaje Katarina Obradović Jovanović. – Efekat ovakvog instrumenta može da pokrije veći broj preduzeća i generalni trend je prelazak na njih. Mi u Srbiji imamo i dalje kredite i bespovratna sredstva. Ovo je dopuna za preduzeća kojima su ovakvi aranžmani potrebniji.

– Fond deli rizik sa bankama, ali zauzvrat od banaka traži povoljnije uslove za preduzeća – objašnjava Katarina Obradović Jovanović, pomoćnik ministra privrede. – Tačne uslove kredita znaćemo kada se završi proces pregovaranja sa bankama. Mi smo im predstavili program i pozivamo ih da daju ponude. Predstavićemo ih svima. Od pregovara sa bankama zavisi koje će elemente uskladiti sa ovim povoljnostima. Pregovore za račun Srbije vodi Evropski investicioni fond, koji je u EU zadužen da upravlja ovakvim šemama.

Ministarstvo privrede očekuje da će u junu biti prvi poziv za privrednike. Odobravaće se dok se sredstva ne iskoriste, a očekuje da će biti dostupni narednih nekoliko godina. Banka pojedinačno odlučuje koliko će svojih sredstava obezbediti na račun garancije i u kojim segmentima će popustiti – da li će smanjiti kamatu ili tražiti manje obezbeđenje.

– Ovo je prva šema samo za Srbiju i srpske banke – dodaje Katarina Obradović Jovanović. – Svih 20 miliona evra završiće samo u srpskim bankama i krediti će biti plasirani samo domaćim preduzećima. Postoje slični programi, ali za njih naše banke konkurišu ravnopravno sa evropskim kolegama.

                                                                                                                                                                                       novosti.rs

Tags
Back to top button