Otvorena izložba “Kaligrafija u epskoj fantastici Game of Thrones” Lazara Dimitrijevića – Bankar.rs
Društvena odgovornostSVE VESTI

Otvorena izložba “Kaligrafija u epskoj fantastici Game of Thrones” Lazara Dimitrijevića

Književno delo Džordža Martina „Igra prestola“ (Game of Thrones) i njegova ekranizacija, bili su inspiracija umetniku iz Kragujevca Lazaru Dimitrijeviću, da ovekoveči najpoznatije citate junaka ovog dela, na radovima predstavljenim na novootvorenoj izložbi u KomBank Art holu. Izložba nosi naziv „Kaligrafija u epskoj fantastici Game of Thrones“ i čine je 23 rada urađena čeličnim perom, četkom i tušem.

„Cilj izložbe sastoji se u prikazivanju i preispitivanju definicije književnog, ali i ekranizovanog opusa Džordža Martina. Autor je u svojoj tekstualnoj praksi interpretator popularne serije, čime pismeno „doslikava“ i pojašnjava krucijalne elemente, čime se razotkriva kompleksna struktura dela. Mogu se zapaziti simboli koji su tematski vezani za romane, kao i elementi figuracije, gde je kaligrafija skrajnuta u drugi plan. Njegovi znaci i simboli nose jednu vrstu zajedničkog potencijala, gde se isključuje iluzionizam, a uključuje deskripcija, naracija i reprezentacija,“ rekla je o izložbi istoričarka umetnosti Aleksandra Dimitrijević.

Većina citata na radovima sa ove izložbe pisana je gotskim pismima. Pojedini radovi pisani su rimskim kapitalom, insularnom majuskulom i nešto ekspresivnijim stilom gotice, uncijala i humanističkog kurziva.

„Korišćenjem grafigume i široko podrezanog čeličnog pera, na dramatično crnoj osnovi komponovan je tekst u negativu, čime je pojačan opšti utisak scenske napetosti. Interpretirani simboli i crteži na pojedinim kaligrafskim listovima deo su porodičnog obeležja glavnih aktera i njihove ikonografije“, objašnjava umetnik Lazar Dimitrijević.

Svi radovi sa ove izlože nastali su tokom 2016. i 2017. godine i pre beogradske, mogla je da ih vidi kragujevačka publika na izložbi koja je bila organizovana u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja.

Lazar Dimitrijević je diplomirao na Filološko–umetničkom fakultetu u Kragujevcu 2008. godine na Katedri za grafički dizajn. U periodu od 2008. do 2013. godine bio je umetnički direktor Dizajn studija BOX u Kragujevcu. Od 2008. godine zaposlen je na FILUM-u, prvo kao saradnik u nastavi, a potom kao asistent prof. Dragana Pešića. Zvanje docenta stiče 2014. godine, od kada drži nastavu na predmetima iz oblasti Pismo. Autor je više od 40 tipografskih pisama i učesnik na više od 40 grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je međunarodnih priznanja i nagrada, a neki od njegovih radova publikovani su od strane renomiranih izdavača kao što su Rockport, Communication Arts, ZEIX i Design House. Član je ULUPUDS-a od 2010. godine. Posvećen pismu i kaligrafiji, živi i radi u Kragujevcu.

Izložba je otvorena do 1. aprila, a ulaz u KomBank Art hol se ne naplaćuje.

Tags
Back to top button