Srpsko tržište osiguranja tri puta manje nego u zemljama EU – Bankar.rs
OSIGURANJESLIDERSVE VESTI

Srpsko tržište osiguranja tri puta manje nego u zemljama EU

Osiguranje u Srbiji iznosi svega dva odsto BDP-a i to je jako malo, tri puta manje nego u razvijenim zemljama Evrope.

 Ukupna godišnja premija na našem tržištu je oko 800 miliona evra. Povećanje od tri puta bi značilo da su prihodi od premija 2,4 milijarde evra. Puno vremena će proći do tih iznosa, ali očekujem da će građani sve više shvatati neophodnost osiguranja, izjavio je za “Danas” Dragan Filipović, predsednik Izvršnog odbora “Đenerali osiguranja”.

U razvijenijim zemljama kada dođe do poplava, preko 80 odsto šteta plate osiguravajuća društva. U Srbiji su posle velikih poplava pre četiri godine samo tri odsto šteta platila osiguranja, a sve ostalo je izmireno iz donacija, budžeta itd. Imali smo i manje poplave 2016. godine i obuhvat osiguranika bio je samo dva-tri odsto veći nego dve godine pre toga.

Neke zemlje poput Rumunije i Turske su uvele obaveznost osiguranja od elementarnih nepogoda, suše, poplava i zemljotresa i time vremenom podigle svest o neophodnosti osiguranja. Nakon određenog perioda, obaveznost je ukinuta, ali je zadržan visok procentualni nivo građana koji su nastavili da se osiguravaju. Recimo poljoprivreda je podložna uticaju klime, svake godine imamo probleme sa gradom, a svega 10 odsto poljoprivrednika je pod osiguranjem.

“Ipak, očekujem dalji blagi rast tržišta osiguranja. Za neki ozbiljniji rast neophodno je vreme i ispunjenje dva bitna faktora, a to su rast standarda naših građana i povećanje svesti o potrebi i neophodnosti osiguranja”, zaključio je Filipović.

ekonomski.net

Tags
Back to top button