Lične finansije: Do tridesete bi trebalo da prestanete da se zavaravate sa ovih 5 stvari – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Lične finansije: Do tridesete bi trebalo da prestanete da se zavaravate sa ovih 5 stvari

Uvek ćete praviti greške kada je reč o novcu, ali do svoje 30 godine bi trebalo da ste rešili većinu nepromišljenih navika u vezi sa trošenjem novca koje ste stekli u svojim dvadesetim.

Dok većina nas zna šta je potrebno za uspeh, krivci smo za neprestane laži o stanju naših finansija. A, ne želimo da nas te laži sputavaju da napredujemo i ne dostignemo novčano blagostanje. Zbog toga je potrebno otarasiti se ovih pet navika do svoje tridesete godine.

Sve dok je plata dobra je sasvim u redu da mrzim svoj posao

Tržište rada možda nije ono što je bilo, ali do svoje tridesete godine niko ne bi trebalo da se zadržava na poslu koji im stvara stres i izaziva nezadovoljstvo životom. Nekada samo morate da kažete “ne” i da skupite hrabrosti da date otkaz.

Bili smo inspirisani jednom mladom ženom koja je pisala o svom iskustvu. Naime, ona je napustila dobar posao na Vol Stritu sa četrnaestočasovnim radnim vremenom koji ju je fizički i mentalno iscrpljivao.

“Već nekoliko meseci sam na novom poslu, a moj život je već bogatiji. Zadovoljno dišem, smijem se, zdravije se hranim i pozitivnija sam o budućnosti,” napisala je.

“Na ovom poslu zarađujem oko 30 odsto manje, ali to ne doživljavam kao žrtvu.”

Ako ne razmišljam o tome, moje finansije će se same srediti.

Jedna od najgorih stvari koje možete uraditi u svojim ranim dvadesetim je da ignorišete finansijske probleme kada se pojave.

Provjerite svoj bankovni račun, bez obzira koliko se plašite cifre koja bi vam mogla zadati glavobolju. Ako ste švorc, trebalo bi da imate uvida u to koliko će to stanje trajati i da napravite plan jer se samo tako stvari rješavaju.

Oženiću se / udaću se, jer tako treba

Stajanje na ludi kamen do tridesete godine je sada već postao trend, ali je i dalje malo ljudi koji zaista mogu da priušte da plate prosečno venčanje.

Zašto biste ulazili u nešto što bi trebalo da traje celi život sa nečim što će samo izazvati stres i svađe oko toga kako ćete vratiti dugove? Ako ste zaista zaljubljeni i mislite da ste našli pravog partnera, bićete zajedno i u vreme kada ćete moći oboje da “ finansijski pregurate” troškove svadbe.

“Impulsivnost generalno je tipična za mlađe ljude, bilo da je to impulsivna odluka da kupite kola, odete na odmor ili čak stupite u brak sa pogrešnom osobom”, ističe finansijski planer Majkl Igan. “To je veoma važno. Morate biti sigurni u vašeg suprižnika, u to da ćete zaista provesti život sa njima i da oni imaju isti pogled na novac kao i vi.” Zbog toga je o finansijama važno govoriti pre braka.

Ako mi odobre kredit to znači da mogu da ga vratim

Možda će doći vreme kada će se vaš kreditni limit udvostručiti ili, čak, i učetvorostručiti, posebno ako ste već nekoliko godina vredno vraćali svaki svoj kredit.

Ako se vaš kreditni limit poveća, verovatno ste ga i zaradili, ali nemojte gristi više nego što možete da sažvaćete i budite oprezni. Bez obzira koliki je vaš kreditni limit, to ne mora da znači da ga možete koristiiti. Važno je poznavati sopstvene granice. Ne dozvolite da vam neko drugi priča koliko vam je potrebno.

Nisam uspio jer zarađujem manje od svojih vršnjaka.

Postoji nešto što se zove “zdrava konkurencija”, ali svakodnevni osjećaj da morate da nadmašite vaše vršnjake u putu ka poslovnom uspehu je vodič za nesrećan život.

Dalje, bežite od “akrepa životnog stila”. Kejti Bruer, finansijski planer, za Biznis insajder kaže da je “Nekad teško kada u tridesetim i četrdesetim godinama počnete da viđate sve svoje prijatelje da kupuju lepše kuće, stanove, kola i sve što možete da se zapitate zašto vi niste na njihovom mjestu.”

Učinite sebi uslugu i usmerite se na sopstveni put, a ne na živote vaših prijatelja.           

                                                                                                                                                                        Bizlife

Tags
Back to top button