Prognoza iz Kine: Novčanice će nestati – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Prognoza iz Kine: Novčanice će nestati

Širenje elektronskog novca je “neizbežno” ali on treba “pažljivo” da se razvija i da ga regulišu vlasti, ocenio je guverner kineske centralne banke.

“Moguće je da će ubuduće upotreba novčanica i kovanog novca postepeno da se smanjuje i na kraju nestane. Postoji ta perspektiva”, rekao je Džu Sjaočuan na konferenciji za novinare.

Prema guverneru pored platforma za mobilno plaćanje koje su već sveprisutne u Kini kao što je “WeChatPay” ili “Alipay”, “neizbežno je širenje elektronskog novca u okviru tehnološkog razvoja”.

Istina je da Kina drastično suzbija virtuelnu valutu kao što su bitkoin i etereum, zatvara platforme za njihovu razmenu, zabranjuje podizanje sredstava u kriptovalutama i osuđuje takozvano rudarenje za te valute. Međutim Peking nije u principu protiv novih tehnologija pod uslovom da ih odobre i regulišu vlasti, da štite potrošača i da služe realnoj ekonomiji, rekao je Džu.

On je ponovio protivljenje sada raspoživim kriptovalutama koje cvetaju bez oslanjanja na vlad ili centralne banke.

“Ceo svet vidi opasnost koje nose, jaku nestablinost kursa, mi ne volimo te spekulativne proizvode koji daju iliuziju da se može obogatiti preko noći”, rekao je on.

Guverner je rekao da su se bitkoin i druge kriptovalute razvile suviše brzo, bez dovoljno opreza i da bi to moglo da ima negativne posledice za potrošača i nepredvidljiv uticaj na finansijsku stabilnost.

Međutim centralna banka ne zatvara vrata tim valutama.

“Treba zaustaviti proizvode koji su razvijeni neoprezno” dok drugi, “obećavajući”, treba da se ispitaju, da se odobre i ocene kao pouzdani pre nego što se koriste, dodao je Džu.

Kineska centralna banka već tri godine organizuje seminare o kriptovalutama. Vlada je prošle godine otvorila laboratoriju za istraživanje posvećenu blokčejnu (blockchain), tehnologiji koja je odmah iza bitkoina. Kineski guverner je rekao da kineska centralna banka blisko sarađuje sa drugim akterima na tržištu oko razmatranja kako u buduće da se reguliše ta sajber valuta.

Velike kineske platforme su u avgustu prošle godine predstavljale petinu svetskog obima bitkoina, a Kina je u februaru predstavljala manje od jedan odsto svedske razmene kriptovaluta, prema proceni jednog lokalnog finansijskog lista.

 

b92.net

Tags
Back to top button