EU: Odbacuju sve opcije, bankama se ograničava pristup – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

EU: Odbacuju sve opcije, bankama se ograničava pristup

Evropska unija planira da ponudi kompanijama za finansijske usluge sa sedištem u Velikoj Britaniji ograničeni pristup jedinstvenom tržištu nakon Bregzita. To se navodi u nacrtu jednog dokumenta u koji je agencija “Blumberg” imala uvid.
EU će početi da radi na sličnom aranžmanu za Britaniju kao što je njen trgovinski sporazum s Kanadom, navodi se u nacrtu smernica za izradu tog dokumenta, prenosi njujorška agencija.

Taj predlog će ogromnom sektoru finansijskih usluga u Londonu, uključujući banke, fondove i osiguravajuće kuće, ostaviti ograničenu mogućnost prodaje mnogobrojnih njihovih usluga evropskim kompanijama.

Zvaničnici EU odbacuju bilo kakav trgovinski model s kojim bi Britanija zadržala sličan nivo pristupa tržištu dok napušta režim jedinstvenog tržišta.

“Blumberg” navodi da bi eventualni sporazum o slobodnoj trgovini s Britanijom mogao da uključi usluge, ali uz stroga ograničenja, pri čemu bi usluge mogle da se pružaju isključivo u skladu sa propisima “država domaćina”, a predviđa se i pravo osnivanja kompanija provajdera.

novaekonomija.rs

Tags
Back to top button