Zašto je dinar tražen u regionu – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

Zašto je dinar tražen u regionu

Srpski dinar je sve traženiji u okruženju, pokazuju podaci Narodne banke Srbije. U zemljama regiona je konvertibilan već 16 godina, ali zbog tražnje za srpskim hartijama od vrednosti, naša valuta je stabilna.

Direktor Narodne banke Srbije za monetarne operacije Nikola Dragašević kaže za RTS da je sve veća tražnja za dinarom da se razmenjuje u inostranstvu počela sa sve većom atraktivnošću dinarskih hartija od vrednosti, odnosno finansijske institucije u inostranstvu kojima su veoma atraktivne dinarske hartije od vrednosti koje izdaje Republika Srbija.

Objašnjava da eksterna konvertibilnost dinara govori o njegovoj mogućnosti zamene u inostranstvu.

“Vidimo da pre svega centralne banke iz regiona, pre svega BiH, Mađarska, Rumunija imaju na kursnim listama srpsku valutu”, dodaje direktor NBS za monetarne operacije.

Kada se govori o jačanju dinara prema valutama kao što su dolar ili švajcarski franak, Dragašević napominje da tada mora da se uzme u obzir pre svega jačanje evra prema tim valutama.

“Kurs dinara prema švajcarcu, evru ili drugim valutama koje se nalaze na kursnoj listi izvodi se iz kursa dinara i kursa evra prema tim valutama”, navodi Dragašević.

Dodaje da se jačanje dinara prema dolaru u 2017. od 18 procenata duguje jačanju evra prema dolaru od 13,5 odsto.

“Jačanje dinara prema švajcarskom franku od 13,4 odsto u 2017. godini sa preko osam procenata može se prepisati jačanju evra prema švajcarskoj valuti”, ističe direktor NBS za monetarne operacije.

    RTS

Tags
Back to top button