Šta Evropska banka za obnovu i razvoj poručuje Srbiji – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Šta Evropska banka za obnovu i razvoj poručuje Srbiji

Bord direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) odobrio je novu petogodišnju strategiju za Srbiju u kojoj je na vrhu liste proriteta unapređenje konkurentnosti i upravljanja, jačanjem kapaciteta privatnih preduzeća i reformisanjem odabranih preduzeća u državnom vlasništvu i javnih komunalnih preduzeća, saopštila je danas ta banka.

Na spisku prioriteta EBRD do 2023. godine je i jačanje integracije kroz unapredjenje saobraćajne mreže, podršku reformi procesa ekonomskog povezivanja regiona i unapredjenje umreženosti energetskih sistema, zatim podrška “zelenoj” ekonomiji kroz unapredjenje energetske efikasnosti, bolje korišćenje obnovljive energije i promovisanje održive prakse.

“Nova strategija sledi nakon godine značajnih investicija EBRD-a u Srbiju. Banka je u 2017. godini obezbedila preko 380 miliona evra kroz više od 20 projekata u različitim sektorima srpske ekonomije. Investicije su uključivale i zajmove za izgradnju dva velika vetroparka, unapredjenje železničkog depoa za održavanje, modernizaciju kontrole letenja, proširenje jednog maloprodajnog centra u Beogradu kao i obezbedjenje sredstava lokalnom zajmodavcu kako bi se podstaklo kreditiranje malih i srednjih preduzeća kao i hipotekarno kreditiranje”, navela je EBRD.

Dodaje se da su ekonomski problemi u Srbiji prouzrokovani ozbiljnim poplavama u 2014. godini u najvećoj meri prevazidjeni, ali da potreba za povećanjem stranih i domaćih investicija zahteva veće napore za unapredjenje poslovnog okruženja.

Direktor EBRD-a za Srbiju Daniel Berg je rekao da se za Srbiju u 2018. godini predvidja rast od 2,9 odsto.

“Uz ovu pozitivnu osnovu pravi je trenutak da se Srbija još snažnije fokusira na reforme. Naša strategija podržaće prioritete vlade investicijama i angažovanjem EBRD u oblasti javnih politika. EBRD će nastaviti da se fokusira na restrukturiranje preduzeća u državnom vlasništvu, kao i da ohrabruje veće učešće kompanija iz privatnog sektora u oblastima u kojima u velikoj meri dominira država”, najavio je Berg.

Po njegovim rečima, EBRD će nastaviti da saradjuje sa državnim organima na promovisanju poboljšanja u poslovnom okruženju, i da poboljšava pristup finansiranju preduzetnika i malih i srednjih preduzeća.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji gde je ta banka investirala 4,7 milijardi evra u oko 200 projekata.

 

Izvor: bizlife.rs

 

Tags
Back to top button