Petrović: U Srbiji nisu heroji privatnici, već neka druga lica – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Petrović: U Srbiji nisu heroji privatnici, već neka druga lica

Kako unaprediti konkurentnost srpske privrede je pitanje svih pitanja, ali i naziv panela na kome se čulo verovatno najnadahnutije izlaganje današnjeg dana na Kopaoniku.

Zoran Petrović, predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke i do pre nekoliko dna predsednik Američke privredne komore, je pokupio aplauze pune sale svojom dijagnozom problema srpske privrede.

“Nemamo šta da pričamo o konkurentnosti i preduzetništvu dok imamo ovoliku državu. Cela priča o konkurentnosti je priča o svođenju države na minimalnu meru, da se bavi infrastrukturom, da bude tamo gde je privatni monopol gori od državnog. Samo slabo nam to nešto uspeva poslednjih godina. Radi se o tome kako da smanjimo moć političara koju imaju zahvaljujući tome što upravljaju ogromnom imovinom koja ključno utiče na formiranje BDP-a”, ocenio je Petrović dodajući da je u Srbiji privatnik još pežorativna reč.

“Privatnici u Srbiji nisu heroji kao što bi trebalo da budu. Umesto privatnika na tom mestu gledamo neka druga lica”, nastavio je on.

On je istakao da će našu privredu gurati EU, da je dobro što je sprovedena fiskalna konsolidacija koju treba održati, da je povećan rejting zemlje, popravljena poslovna klima, donet zakon o radu koji od 2001. godine niko nije pipnuo, olakšano dobijanje građevinskih dozvola.

”Ali toliko mnogo loših stvari ima zbog kojih idemo sporo. To su neefikasno sudstvo, da znate koliko naše kompanije provode po po sudovima. Ne funkcionišu osnovne institucije koje bi trebalo da štite i regulišu tržište”, kazao je Petrović.

I Zoran Drakulić, predsednik kluba Privrednik, primetio je da pričamo o digitalnoj revoluciji, a dovodimo investitore koji zapošljavaju jeftinu radnu snagu.

“Privatni sektor čini 30-ak odsto BDP-a u Srbiji. To mora da poraste i pod hitno. Naš BDP treba da raste šest-sedam odsto godišnje, a to mogu da omoguće nove tehnologije i novi ljudi”, oceniuo je Drakulić pitajući se šta to radi centralna banka koja dozvoljava aprecijaciju dinara pet odsto za godinu dana. “Kako da budemo kompetitivni u tim uslovima”, pita se Drakulić.

Na ovo se nadovezao Petrović slažući se da nominalna apresijacija kursa nije dobra, jer izvoznici em što plaćaju inflaciju tri odsto još od izvoza dobijaju manje dinara.

“Sve male uspešne zemlje imaju dve stvari: visok izvoz i dominantan uticaj privatnog sektora. Zaboravite ideju korporatizacije javnih preduzeća, vidite šta je bilo sa državnim bankama. Sve pare što smo uzeli penzionerima grunuli smo u javna preduzeća o kojima se debatuje 20 godina. Doduše, skidam kapu za prodaju Smedereva“, rekao je Petrović.

Prema rečima Vladislava Lalića, direktora za nekretnine i razvoj IKEE u jugoistočnoj Evropi, dolazak kompanija sa najboljom praksom i domaće investicije će povećati konkurentnost.

“Za svakog investitora je važna predvidljivost poslovanja a to dovodi do više investicija, a to dovodi do povećanja konkurentnosti”, zaključio je on.

                                                                                                                                                                                                                                                danas.rs

Tags
Back to top button