Blokčejn tehnologija ugrožava posao računovođa – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESVE VESTI

Blokčejn tehnologija ugrožava posao računovođa

Na koji način nove tehnologije utiču na klijente i zaposlene? Ono što je jasno je da je pozicija računovodstva ugrožena i da je način rada, koji je nama poznat, zastareo.

Četiri velike firme, koje se bave računovostvom-Deloitte, Pricewaterhouse Coopers, Ernest Young, KPMG zauzimaju stav „ako ne možeš da ih pobediš, priključi im se“ kada su u pitanju blokčejn tehnologije.

Od sredine 2017. godine Deloitte je sam imao 250 zaposlenih u laboratorijama, mada su i preostale 3 kompanije podjednako agresivne. Koristi se manje od 40 odsto njihovih sveukupnih prihoda, koji iznose 127 milijardi dolara, da se zaposli 300 hiljada ljudi.

Revizioni dio ovih kompanija je samo deo posla u računovodstvu, nisu samo poznati revizori u pitanju, već svi, uključujući interne revizore.

Kada održavanje računa postane u potpunosti prihvaćeno, oni koji vrše reviziju pomoću knjiga, ostaće bez posla. Mašine će biti te koje će unositi, analizirati i vršiti reviziju podataka, i to sve u razmaku od nekoliko minuta.

Samo u Americi je zaposleno 1,3 miliona u računovodstvu. Cela profesija i investicija, koja je formirana oko odlaganja finansijskih podataka, je pod rizikom, što uključuje i berze. Isto važi i za menadžere zajedničkih penzionih i hedž fondova.

Pitanje je, šta će se desiti industriji kada sve finansijske i ekonomske informacije budu automatski i na vrijeme dostupne? Šta će se desiti sa ljudima koji ostanu bez posla?

Tehnologija trenutno predstavlja pretnju svima, jer njen napredak ostavlja ljude bez posla.

Ekonomski online

Tags
Back to top button