Novi načini plaćanja: MasterCard skraćuje zadržavanje na benzinskim pumpama – Bankar.rs
Platne karticeSVE VESTI

Novi načini plaćanja: MasterCard skraćuje zadržavanje na benzinskim pumpama

Dani plaćanja gotovinom ili karticom uskoro bi mogli biti iza nas. Kako se sigurnosni strahovi povlače, apetiti u svetu za novim načinima plaćanja rastu. Toliko da je MasterCard izvestio o povećanju od 145% Evropljana koji su “peglali” svoje kartice za plaćanje u protekloj godini.
Ovaj bezrezervan bum doveo je do toga da banke i firme koje nude usluge plaćanja istražuju nove načine plaćanja, od kojih su mnogi predstavljeni na ovogodišnjem Mobile World Congressu (MWC) u Barceloni.
“Evropa je lider u svetu po beskontaktnim isplatama, a veliki uspeh stvorio je zahteve za još veći komfor”, objašnjava Paolo Battiston, izvršni potpredsednik Digital Payments & Labs Europe u MasterCardu. Poverenje kupaca u beskontaktna plaćanja je veće nego ikad, i zauzvrat se čini da su spremni poduzeti korak dalje pokušavajući se beskontaktno povezati preko povezanih uređaja”.
Iako su mnoge metode na displayu, ne iznenađujuće, povezane s pametnim telefonom, postoji niz uređaja koji su dizajnirani da budu samostalni, pa se diskretno uklapaju u svakodnevni život. Jedan test, koju je provela holandska banka ABN AMRO, pokazao je da 500 kupaca plaća robu putem beskontaktnih prstena, narukvica, satova i ključeva.
Yvonne Duits, vlasnik proizvoda ABN AMRO, smatra da će ti uređaji poboljšati doživljaj plaćanja: “S očekivanjima kupaca i novom tehnologijom koja je dostupna danas, došlo je vreme da se odbace nezgrapne metode plaćanja i prigrli bolje iskustvo potrošača kroz nosiva plaćanja.”

Još jedno partnerstvo objavljeno na MWC-u želi promeniti način na koji plaćamo gorivo ili parkiranje. Korištenjem SAP Vehicle Network- platforme za povezane automobile – Mastercard planira ponuditi bankama i maloprodajnim firmama tehnologiju koja omogućava vašem automobilu da djeluje kao vaša kartica, ubrzavajući vrijeme na benzinskim stanicama, tačkama punjenja i parkirnim mestima.

                                                                                                                                                                                                  indikator.ba
Tags
Back to top button