Agrokor osakatio hrvatske banke za trećinu dobiti – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Agrokor osakatio hrvatske banke za trećinu dobiti

Banke u Hrvatskoj su u 2017. godini iskazale bruto dobit iz poslovanja u ukupnom iznosu od 4,15 milijardi kuna (557,4 miliona evra), što je za oko trećinu manje nego godinu ranije, prema najnovijim podacima Hrvatske narodne banke.

 Na pad profitabilnosti banaka u prošloj godini najviše su uticali rizici vezani za Agrokor i s njim povezanim preduzećima, zbog čega su banke povećale rezervisanja, prenosi agencija Hina.

 U odnosu na privremene nerevidirane podatke o poslovanju kreditnih institucija, dobit banaka pre oporezivanje u prošloj je godini smanjena za 33,25 posto, odnosno pala je za oko 2,1 milijardu kuna (282,1 milion evra) u odnosu na 2016. godinu.

Podaci hrvatske centralne banke se odnose na ukupno 25 banaka koje posluju na hrvatskom tržištu, što je jedna banka manje nego krajem 2016. godine. Naime, krajem prošle godine Štedbanka je donela odluku o prestanku rada i pokretanju postupka redovne likvidacije.

Prema privremenim nerevidiranim podacima, na dan 31. decembra prošle godine s bruto dobitkom je poslovalo ukupno 16 banaka, a devet s gubitkom.

Ukupan gubitak devet banaka koje su godinu završile u minusu iznosi 269,3 miliona kuna (36,17 miliona evra), a više od polovine tog iznosa, tačnije 147,2 miliona kuna (19,77 miliona evra) odnosi se na gubitak Sberbanke.

Najveću bruto dobit, od oko 1,7 milijardi kuna (228,4 miliona evra), iskazala je Privredna banka Zagreb, navodi se u informaciji.

 

Kurir.rs

Tags
Back to top button