Kolika će nam biti inflacija u 2024: Šta kažu bankari a šta menadžeri – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Kolika će nam biti inflacija u 2024: Šta kažu bankari a šta menadžeri

Inflacija će u Srbiji u septembru sledeće godine iznositi 6,7%, rezultat je ankete koju je agencija „Ipsos“ sprovela za račun Narodne banke Srbije. Iz srpske centralne banke ističu da je to najniži zabeleženi nivo očekivanja u prethodnoj godini dana.

Još su niža očekivanja izneta u poslednjoj, oktobarskoj anketi agencije „Blumberg“, prema kojoj bankari i osiguravači očekuju da će inflacija za godinu dana iznositi 6%.

Kada je reč o privrednicima, oni su u anketi „Isposa“ naveli da očekuju da će inflacija za godinu dana biti 9%.

Oba sektora imaju prilično različite poglede kako će se kretati cene u bliskoj budućnosti, a još je značajnija razlika između njih i procene NBS. Srpska centralna banka je najavila povrtak inflacije u ciljani koridor 3%±1,5% već u drugom kvartalu 2024.

Ova očekivanja iz ekonomije generalno nisu samo spekulativna, a time i beznačajna, jer će isti ti privrednici svoja inflaciona očekivanja ukalkulisati u cene svojih proizvoda i usluga.

Na srednji rok sve „leže na rudu“

Drugačija je situacija kod srednjeročnih prognoza, gde su inflaciona očekivanja za dve i tri godine unapred su i kod finansijskog sektora i kod privrede mnogo niža od kratkoročnih a samim tim i unutar granica cilja NBS.

Očekivanja finansijskog sektora za dve godine unapred smanjena su sa 4,5% u avgustu na 4% u septembru, dok su očekivanja za tri godine ostala nepromenjena, na nivou od 3,5%.

Srednjoročna očekivanja privrednika se nisu menjala u poređenju s prethodnom anketom i iznose 6% odsto za dve godine unapred, odnosno 5% odsto za tri godine.

Iz Narodne banke ocenjuju da rezultati ankete koji se odnose na dve i tri godine unapred ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja u srednjem roku.

Izvor: Tanjug/24sedam.rs

Tags
Back to top button