Slovenija će zaštiti NLB od mogućih izvršenja zbog stare devizne štednje – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Slovenija će zaštiti NLB od mogućih izvršenja zbog stare devizne štednje

Slovenačka vlada spremna je da zaštiti Novu Ljubljansku banku (NLB) od mogućih otpisa koje joj prete u slučaju gubitka sporova pred hrvatskih sudovima oko stare devizne štednje hrvatskih građana, koja je štedišama bila isplaćena iz javnog duga preko Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke, javljaju u četvrtak slovenački mediji.

Kako tvrdi Slovenački radio, mere za zaštitu Ljubljanske banke od potraživanja koja u više sudskih postupaka zahtevaju dve hrvatske banke trebale su se naći na dnevnom redu vlade još danas, ali je predmet odložen za narednu nedelju zbog neusklađenosti između vlade i ministarstva finansija, ali i neslaganja unutar vladajuće koalicije šta traba uraditi.

Više je istaknutih javnih osoba, među njima i savetnik predsednika Pahora za finansijska pitanja France Arhar, ovih dana kritikovao je upravu NLB-a što je na osnovi jedne sudske presude u Hrvatskoj isplatilo nekoliko stotina hiljada evra u jednom slučaju tužbe oko tzv. prenesene devizne štednje Ljubljanske banke Zagreb, a spominjao se i zahtjev za smenu direktora Matjaža Brodnjaka.

Ministar spoljnih poslova Karl Erjavec nazvao je Brodnjakovu odluku nezakonitom, ponovivši stav Ljubljane da je stara devizna štednja sukcesivno pitanje i da je s Hrvatskom bilo dogovoreno da se svi postupci protiv NLB-a u Hrvatskoj oko toga obustave, u okviru tzv. memoranduma iz Mokrica koji su prije pet godina bili potpisali tadašnji premijeri Milanović i Janša.

Kako navodi Slovenački radio, do sada je u Hrvatskoj doneseno samo nekoliko prvostepenih presuda u kojima je u slučajevima prenesene devizne štednje presuđeno protiv NLB-a, odnosno Slovenije kao vlasnice te banke, ali bi potencijalna šteta za Sloveniju, ako se procesi nastave, mogla biti velika. Riječ je o oko 170 miliona evra potraživanja i još toliko kamata, jer se radi o depozitima koji su na naplatu čekali tridesetak godina. Ukoliko dođe do serije takvih presuda s većim iznosima, NLB bi zbog neplaniranih rashoda možda trebala formirati posebne rezerve ili bi u suprotnom mogla izgubiti licencu Evropske centralne banke, a moglo bi se dogoditi i to da NLB, koja je i lani poslovala s dobiti, ove godine vlasniku ne bi mogla isplatiti dividende.

U slučaju ovakvih postupaka na temelju presuda sudova u Hrvatskoj, u opasnost od izvršenja došli bi i računi NLB-a preko kojih posluju slovenačka poduzeća, navodi Slovenački radio.

Tags
Back to top button