Budućnost “Toze Markovića” u rukama banaka – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESVE VESTI

Budućnost “Toze Markovića” u rukama banaka

Industrija građevinskog materijala “Toza Marković” u Kikindi, posle mogućeg stečajnog postupka, na pragu je novog rešenja finansijskog problema koji određuje budućnost te fabrike. Sve zavisi od banaka i potraživanja koje diktiraju tempo oporavka i finansijske opravdanosti te industrije na tržištu.

Zbog nepoštovanja pripremljenog plana reorganizacije, kikindska Industrija građevinskog materijala “Toza Marković” ponovo se mogla naći u stečaju, ali je glavni poverilac Sberbank Srbija povukla predlog stečajnog postupka pred Privrednim sudom u Zrenjaninu.

Sudbina ove fabrike zavisiće od daljih dogovora poverilaca i većinskog vlasnika “Srbijagasa”, kaže Vladimir Ilić, direktor IGM “Toza Marković” Kikinda.

“Tu su uračunate sve moguće kamate, sve zatezne i dodatna kamata od tri odsto na ceo period od deset godina, tako da je fabrika u situaciji da vidi i traži dogovor.”

Menadžment “Toze Markovića” nudi nekoliko rešenja, a jedna od mogućnosti je novi dogovor sa banakama uz eventualni otpis kamata.

“Postoji model da Srbijagas otkupi od banaka deo potraživanja od “Toze Markovića” i da se praktično u celosti upravlja fabrikom”, objašnjava Ilić, “a treći model je da se na tržištu pronađe investitor.”

Industrija građevisnkog materijala “Toza Marković” trenutno zapošljava 620 radnika, a u toku prošle godine ostvaren je profit od 250 miliona dinara. Dokaz da ova kikindska fabrika može uspešno da radi ukoliko se nađe kompromisno rešenje i obezbedi nesmetan rad, čak i uz mogući strečaj.

Izvor: RTS

Tags
Back to top button