NLB Banka otvorila izložbu u saradnji sa kućom umetnika “Pigmalion” – Bankar.rs
Društvena odgovornostSVE VESTI

NLB Banka otvorila izložbu u saradnji sa kućom umetnika “Pigmalion”

U utorak, 13. februara, u NLB Galeriji u Bulevaru Mihajla Pupina 165V na Novom Beogradu, svečano je otvorena izložba umetničkih dela nastalih tokom 2017. godine, na art kolonijama Pigmalion, organizovanim u Laušićima, u srcu Šumadije.

U ovom prostoru, zahvaljujući saradnji NLB Banke i kuće umetnika „Pigmalion“, izložena su dela trinaest eminentnih umetnika različitih generacija i senzibiliteta, koji su stvarali tokom dva saziva kolonije: Snežana Petrović, koja je ujedno bila i selektor kolonije, Maja Jovanović Majolinica, Petar Hranuelli, Vasilije Dolovački, Slavko Krunić, Otto Rapp, Nenad Stanković, Jože Kotar, Anica Radšsević Babić, Radovan Jandrić, Jelena Sekulić-Voljanek, Nikolai Mašukov i Damian Djakov.

Izložba će biti otvorena do 20. aprila.

Pigmalion likovna kolonija je nastala iz velike ljubavi prema umetnosti i želje da se kroz takav vid druženja umetnici promovišu i povezuju sa kolegama iz inostranstva. Pigmalion preko 30 godina sarađuje sa likovnim umetnicima, a danas se u Pigmalion kolekciji nalazi preko 300 radova savremenih evropskih stvaralaca. U Srbiji, likovne kolonije „Pigmalion“ su prvi put organizovane 2017. godine u dva saziva (junski i septembarski). Radovi nastali u oba saziva predstavljeni su na zajedničkoj izložbi radova, zajedno sa monografijom u izdanju „Pigmalion“-a. „Pigmalion“ sarađuje sa afirmisanim umetnicima iz zemlje i inostranstva, ali sa velikim žarom prati savremenu scenu i mlade umetnike još uvek nepoznate široj javnosti.

NLB Galerija je otvorena u atrijumu centrale NLB Banke, 29. jula 2017. godine izložbom slika „Moć cveća“ slovenačke slikarke Majde Zorko, u prisustvu predstavnika diplomatskog kora, umetnika, privrednika i novinara. U NLB Galeriji je prošle godine organizovana i donatorska izložba ilustracija Dobrosava Boba Živkovića, a u ovom trenutku su u njoj izložena umetnička dela nastala tokom art kolonija „Pigmalion“ iz 2017. godine. Otvaranjem ove galerije, kulturna ponuda Novog Beograda je postala bogatija za još jedan prostor u kome „stanuje umetnost“. Ideja NLB Banke je da ovaj prostor postane mesto okupljanja za ljude koji žive od umetnosti i onih koji umetnost poštuju.

U 2018. godini, u saradnji sa programskim partnerom, kućom umetnika „Pigmalion“, u NLB Galeriji će biti organizovana serija izložbi mladih srpskih slikarki, pod zajedničkim nazivom „Figure Femine“.

 

Tags
Back to top button