Evropa dobija fabriku čipova: TSMC gradi proizvodni pogon u Drezdenu – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Evropa dobija fabriku čipova: TSMC gradi proizvodni pogon u Drezdenu

Odluka tajvanskog giganta TSMC, najvećeg proizvođača čipova na svetu, da igradi fabriku u Drezdenu “važan je korak ka sposobnijoj Nemačkoj”. To je rekao kancelar Olaf Šolc. Ministar privrede Robert Habek je proizvodnju čipova u zemlji ocenio kao injekciju njenoj globalnoj konkurentnosti.

TSMC je u utorak je saopštio da će u Drezdenu izgraditi fabriku, u projektu vrednom više od 10 milijardi evra. U poslu će kao manjinski partneri učestvovati nemački Boš (Bosch) i Infineon, kao i holandski NXP, svako sa ulogom od po 10 odsto. Preostalih 70 odsto držače TSMC.

Početak gradnje planiran je u drugoj polovini iduće godine, a početak proizvodnje 2027. Fabrika će imati oko 2.000 zaposlenih.

– Nemačka će se sada verovatno razviti kao značajna lokacija za industriju poluprovodnika u Evropi, rekao je Šolc u Vildau, na početku letnje turneje po svojoj biračkoj jedinici.

Infineon je u maju, isto u Drezdenu, počeo gradnju fabrike čipova vrednu pet milijardi evra. Boš i američki Globalfoundries u gradu već imaju svoje pogone.

Agencija dpa navodi da će Nemačka tajvanski projekat podržati sa pet milijardi evra. To nije prvi projekat fabrike čipova koji vlada u Berlinu subvencioniše milijardama.

Intelov pogon u Magdeburgu vredan 30 milijardi evra Nemačka će dotirati sa skoro 10 milijardi, a Infineon za proširenje fabrike u Drezdenu očekuje milijardu.

TSMC je usavršio procese proizvodnje minijaturnih i ekonomičnih čipova i glavni je dobavljač proizvođača pametnih telefona, poput Epla (Apple).

Velike fabrike TSMC su locirane na Tajvanu. Zbog sve napetijih odnosa sa Kinom, to predstavlja geopolitički rizik globalnoj elektronskoj industriji.

Dolazak TSMC u Nemačku je “važno za otpornost proizvodnih struktura širom sveta”, rekao je Šolc.

Prema Habekovim rečima, “domaća proizvodnja poluprovodnika je kritična za globalnu konkurentnost Nemačke”.

On je ukazao na današnju važnost čipova. “Čipovi pokreću naš svet i omogućavaju klimatsku tranziciju”, dodao je. “Bez njih ne rade ni računari, ni automobili, niti generatori struje na vetar ili sunce”.

Uz to, drezdenska fabrika će otvoriti nova radna mesta, a od projekta će profitirati mnoge domaće kompanije, velike i srednje, rekao je Habek.

Čipovi za automobilsku industriju manje su moderni od onih za telefone, ali i proizvođači automobila postaju sve zahtevniji kako napreduje umrežavanje vozila.

Manjak čipova je tokom pandemije uzdrmao svetsku, pa i nemačku autoindustriju i mnoge fabrike su redukovale ili čak zaustavile proizvodnju posebno jeftinijih modela.

(DPA)

Tags
Back to top button