Evropska banka ohrabruje da se Niš poveže sa Prištinom – Bankar.rs
SVE VESTI

Evropska banka ohrabruje da se Niš poveže sa Prištinom

Auto-put Niš – Priština i modernizacija pruge Niš-Dimitrovgrad biće u fokusu saradnje i podrške Evropske investicione banke Srbiji, poručio je potpredsednik EIB Dario Skanapjeko u pismu ministarki saobraćaja Zorana Mihajlović.

Ova 2 infrastrukturna projekta Skanapjenko naziva delom Agende povezivanja. Auto-put Niš – Priština treba da poveže najveći grad juga Srbije sa albanskom lukom Drač. Taj put predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je auto-putem mira i spasom za Toplicu.

EIB je spreman da pomogne u razvoju infrastrukture u Srbiji, posebno na projektima koji su deo Agende povezivanja, kao što su auto-put Niš – Priština i rekonstrukcija i modernizacija pruge Niš-Dimitrovgrad, i zajedničkom razvoju inicijativa u oblasti unutrašnjih vodnih puteva i kontrole letenja – kaže Skanapjenko.

Podrška Evropske investicione banke ogleda se u davanju kredita sa niskom kamatnom stopom, a ministarka saobraćaja i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović najavila je ranije da će prva deonica Niš-Pločnik početi da se gradi 2018. I da će koštati 212 miliona evra. Srbija treba da izgradi put do Merdara, gde će se “sresti” sa kosovskom stranom koja će se graditi od Prištine.

Obilazna pruga oko Niša, uz modernizaciju i elektrifikaciju pruge Niš-Dimitrovgrad najavljena je kao veliki ovogodišnji infrastrukturni projekat. Obilaznica će koštati 80 miliona evra, a cela elektrifikacija do granice sa Bugarskom 250 miliona evra. Finansiraju se, takođe, kreditima Evropske investicione banke, kako je ranije navedeno.

 

Izvor: juznevesti.com

Tags
Back to top button