Evropa ukinula bankarske tajne za sve – Čak i u Švajcarskoj – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Evropa ukinula bankarske tajne za sve – Čak i u Švajcarskoj

Gotovo je s bankarskim tajnama u Evropi, a poreske vlasti svake države odmah će znati sve o svim otvorenim računima, izjavio je Pjer Moskovici, komesar Evropske komisije za ekonomiju i finansije.

“U Evropi nema bankarskih tajni. Ako neko ima račun u Švajcarskoj, postoji razmena informacija i mi to odmah znamo”, rekao je Moskovici za kanal France 2.

Evropska unija već je potpisala sporazume o razmeni informacija s “bankarskim rajevima” – Švajcarskom, Lihtenštajnom, San Marinom, Andorom i Monakom. Takođe je odobrila proširenje liste privatnih lica koji plaćaju porez na dohodak – da bi ih lakše otkrile poreske vlasti zemlje članice čiji su državljani.

Pjer Moskovici: Nema više izvrdavanja

Sada je moguće otkrivanje stanja računa, kamata, dividendi i prihoda od prodaje finansijske imovine svih poreskih obveznika EU. A pošto je početkom ove godine stupio na snagu CRS, to jest automatska razmena finansijskih i poreskih podataka s većinom velikih zemalja u svetu, onda će i giganti kao što je Rusija znati ako njihovi građani pokušavaju da mute s bankarskim računima.

Evo kako to funkcioniše: od 1. januara evropske račune Rusa proveravaju nadzorna tela Evropske unije, potvrdili su intervjuisani bankari. Finansijske institucije države članice EU šalju podatke o računima svojih klijenata lokalnim poreskim telima, a ona razmenjuju informacije s poreskim telima drugih zemalja.

Rusija je od početka ove godine počela da razmenjuje informacije u okviru CRS standarda, a gotovo istovremeno je 10 neimenovanih ruskih bogataša iz Londona, koji su pobegli iz Rusije pošto su se nakrali, zatražilo da im se omogući povratak u domovinu. Povratak nije problem, ali jeste to što su tražili da ne idu u zatvor. Trenutno se ne zna kakav je odgovor Kremlja na to pitanje.

 

Kurir.rs

Tags
Back to top button