Predsednik Efektive: Banke opravdanjima obeshrabruju tužbe građana za nezakonitu naplatu troškova obrade kredita – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Predsednik Efektive: Banke opravdanjima obeshrabruju tužbe građana za nezakonitu naplatu troškova obrade kredita

Predsednik Udruženja bankarskih klijenata “Efektiva” Dejan Gavrilović kaže za Insajder da nakon dve pravosnažne presude da banke nemaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita, tvrdnja Udruženja banaka Srbije da za takvu odluku ne postoji zakonski osnov, samo je njihov pokušaj da obeshrabre građane da tuže banku.

Komentarišući izjavu generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije Veroljuba Dugalića da banke neće odustati od naplate troškova kredita, Gavrilović ističe da je to „vrhunac licemerja“.

„To je samo još jedan pokušaj da se građani obeshrabre da pokušaju da povrate svoj novac. Naravno, Dugalićeva izjava je logična jer je u pitanju interes banaka i njihovih udruženja da zadrže što veći profit“, kaže Gavrilović.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu je doneo prvu pravosnažnu presudu po kojoj banka nije imala pravo da naplaćuje troškove obrade kredita, a Viši sud u Beogradu je potvrdio istu takvu presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu. To znači da svi građani koji su u poslednjih 15 godina uzeli kredit imaju osnov da putem tužbe od banke traže povraćaj novca.

Međutim, uprkos pravosnažnim presudama donetim u korist klijenata, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić je prošle nedelje za Insajder  izjavio da ne postoji pravni akt koji zabranjuje naplatu troškova obrade kredita.

Na pitanje da, ukoliko je tačno sve što tvrdi, objasni kako je moguće da je presuda pravosnažna, Dugalić je rekao da Srbija ima problem sa vladavinom prava i pravosuđem, a ne sa bankarskim sistemom.

“Već sam rekao način na koji sudovi rade. Imate dve presude koje sam ja doneo, koje su potpuno suprotne. A pretpostavljam da ste videli šta je u strategiji o priključivanju balkanskih zemalja navedeno kada je Srbija u pitanju na prvo mesto, osim opšte odrednice o Kosovu, da li ste videli šta je prvo navedeno? Vladavina prava i reforma pravosudnog sistema, ne banke”, objasnio je tom prilikom Dugalić.

On se pozvao i na Zakon o obligacionim odnosima, Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, Zakon o bankama i ugovor koji su potpisali sa svojim klijentom, a istakao je i da postoje dve presude koje su donete u korist banke.

Gavrilović ističe da se u ovom slučaju ne radi o grešci, već o logičnoj odluci suda, dodajući da u Zakonu o obligacionim odnosima ne postoji nijedan član koji dopušta naplatu obrade kredita.

„Evo, da pitamo samo nekoliko logičnih pitanja. Koji su to troškovi obrade kredita? Takođe, ako postoji određeni trošak obrade kredita zbog čega je iznos troškova obrade različiti za različite klijente?“,  kaže Gavrilović za Insajder.

Prema podacima Udruženja Efektiva, banke u Srbiji su na ovaj način u poslednjih 15 godina naplatile više od 100 miliona evra.

Otkako je objavljena vest o prvoj pravosnažnoj presudi kojom je naplata troška obrade kredita proglašena ništavom, Udruženju bankarskih klijenata “Efektiva” obratilo se oko 2000 ljudi za pomoć radi podnošenja tužbi protiv banaka.

Država ukidanjem kolektivne tužbe napravila problem

Država je instituciju kolektivne tužbe ukinula 2013, a Gavrilović smatra da će država time sebi napravila dodatni problem, jer će građani zatrpati sudove hiljadama tužbi.

Takođe, to je stvorilo problem i bankama jer će, “osim što će morati da vraćaju novac, imati i velike troškove za advokate”, izjavio je on za Blic.

Izvor: insajder.net

Tags
Back to top button