Vrednost izvoza Srbije u Rusiju pala za četvrtinu – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Vrednost izvoza Srbije u Rusiju pala za četvrtinu

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da je posle izbijanja rata u Ukrajini u februaru, vrednost izvoza iz Srbije u Rusiju smanjena  za četvrtinu.

Izvezene količine robe su za 38 odsto manje u odnosu na mart 2021. godine. Čadež je za Kurir rekao i da je drumski prevoz robe do Rusije danas znatno skuplji – 70 do 100 odsto u odnosu na početak godine, a za neke proizvode i više.

“Roba do ruskih kupaca putuje dvostruko duže nego ranije – i po mesec dana, uz stalnu promenu ruta i veliku neizvesnost šta kamione očekuje na graničnim prelazima iz EU ka Rusiji i Belorusiji, na kojima se zadržavaju i po sedam do deset dana”, kazao je predsednik PKS.

Čadež je objasnio da platni promet za sada funkcioniše, ali da je često usporen zbog pojačanih kontrola, kao i da je sa svakim novim paketom sankcija EU sve više ruskih banaka isključenih iz Svift (SWIFT) mreže.

“Zbog nemogućnosti osiguranja robe pri transportu, potencijalnih teškoća u naplati kompanijama i rizika od pogoršavanja uslova trgovine, savetujemo maksimalni oprez prilikom izvoza, posebno većih količina robe”, naglasio je on.

Istakao je da se ruska rublja stabilizovala u poslednje dve nedelje, odnosno da se vratila na nivo pre ukrajinske krize, što “nije nebitno za konkurentnost naših proizvoda na tamošnjem tržištu”.

Izvor: Beta

Tags
Back to top button