Još jedna zemlja podnela zahtev za članstvo u BRIKS – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Još jedna zemlja podnela zahtev za članstvo u BRIKS

Venecuela je podnela zahtev za ulazak u BRIKS i nada se pozitivnoj odluci o prijemu u ovu organizaciju, saopštio je predsednik Venecuele Nikolas Maduro.

“Venecuela je poslala predlog za ulazak u BRIKS, nadamo se da će ovaj predlog biti pozitivno razmotren. Očekujemo pozitivan odgovor Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, kako bi pre ili kasnije naša zemlja postala članica te organizacije”, rekao je Maduro u autorskom programu kanala Venezolana de Television “Sa Madurom”.

Lider Venecuele je istakao da BRIKS igra vodeću ulogu u izgradnji novog sveta i otvara dinamičan put ka multipolarnom svetu.

Očekuje se da će na samitu BRIKS-a, koji će biti održan u Johanesburgu od 22. do 24. avgusta, biti razmotrene zvanične prijave koje su neke zemlje podnele za pristupanje ovom ekonomskom bloku. Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa najavio je da će samit BRIKS-a, biti licem u lice.

“Imaćemo samit BRIKS-a licem u lice… Neće biti virtuelno”, naveo je predsednik na Tviteru.

Ramafosa je podsetio da BRIKS nije održavao samite licem u lice skoro tri godine.

BRIKS okuplja Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. Brojne druge zemlje nameravaju da se priključe ekonomskom bloku, uključujući Argentinu, Iran, Indoneziju, Tursku, Saudijsku Arabiju i Egipat.

Južna Afrika je ranije ove godine preuzela predsedavanje BRIKS-u od Kine, koje će trajati do kraja 2023.

RT Balkan

Tags
Back to top button