Uspešne priče s evropske periferije – bitka za jedno mesto – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Uspešne priče s evropske periferije – bitka za jedno mesto

Madrid — Španija je predložila svog ministra ekonomije Luisa de Gindosa za narednog potpredsednika Evropske centralne banke.

Ta zemlja nastoji da s tom političkom nominacijom ponovo dobije mesto u Izvršnom odboru glavne monetarne institucije evrozone, izveštava agencija “Blumberg”.

Španija, četvrta najveća ekonomija evrozone, nadmeće se za tu poziciju s Irskom, koja je prošle nedelje kandidovala guvernera irske centralne banke Filipa Lejna.

Često opisivane kao uspešne priče s evropske periferije, dve zemlje žele da povećaju svoje prisustvo u evropskim institucijama, navodi njujorška agencija.

Irska nikada nije bila u Izvršnom odboru ECB, dok je Španija izgubila mesto u tom izvršnom telu 2012. godine.

U obraćanju u Madridu, nakon objave kandidature, de Gindos je u prvi plan istakao rezultate svog rada u Ministarstvu ekonomije, gde je nadzirao čišćenje španske bankarske industrije od loših kredita uz pomoć sredstava evropskog spasilačkog fonda, koja je bio prisiljen da zatraži 2012.

On je rekao je da Španija već može da računa na podršku drugih evropskih zemalja za njegovu nominaciju.

“Ne govorite o tome da ćete imati podršku, već je ili imate ili ne. Mi smo u poziciji da imamo kvalifikovanu većinu”, izjavio je de Gindos novinarima.

Ministri finansija evrozone će glasati o kandidatu 19. februara.

 

Izvor: b92.net

Tags
Back to top button