NBS: Kamata miruje, inflacija u granicama cilja još 2 godine – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Kamata miruje, inflacija u granicama cilja još 2 godine

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,5 odsto, saopštila je NBS.

Odluka je doneta na osnovu nove februarske projekcije inflacije i njenih faktora, kao i efekata dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike.

“Inflacija je u decembru iznosila ciljanih tri odsto međugodišnje, što je i njena prosečna vrednost za 2017. godinu. I prema februarskoj centralnoj projekciji, međugodišnja inflacija će do kraja perioda projekcije, odnosno u naredne dve godine nastaviti da se kreće u granicama cilja”, navodi se u saopštenju NBS.

Izvršni odbor je istakao da opreznost u vođenju monetarne politike i dalje proističe iz kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu.

“Svetske cene primarnih proizvoda, pre svega nafte, povećane su prethodnih meseci, i neizvesno je njihovo kretanje u narednom periodu. Takodje, neizvesnost na medjunarodnom finansijskom tržištu i dalje je prisutna po osnovu divergentnosti monetarnih politika vodećih centralnih banaka, FED-a i Evropske centralne banke, što može da utiče na globalne tokove kapitala prema zemljama u usponu, a time i Srbiji”, ukazala je NBS.

Izvršni odbor NBS je procenio da je otpornost privrede u Srbiji na eventualne negativne uticaje iz medjunarodnog okruženja povećana zahvaljujući boljem stanju u makroekonomiji i povoljnijim izgledima za naredni period.

Izvršni odbor je danas usvojio i februarski izveštaj o inflaciji, koji će biti predstavljen u sredu, 14. februara.

Tags
Back to top button