Dojče banka krivi američke poreske reforme za gubitak u 2017. godini – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Dojče banka krivi američke poreske reforme za gubitak u 2017. godini

Nemački najveći zajmodavac Dojče banka izjavila je da su ih poreske reforme Donalda Trumpa u SAD-u, gurnule u “crveno” 2017. godine.

Predstavništvo banke iz Frankfurta navelo je u saopštenju da je neto gubitak prošle godine iznosio 512 miliona evra (640 miliona dolara), koji je manji od gubitka od 1,4 milijarde evra u 2016. godini.

Prihodi su pali na 26,4 milijarde evra u 2017. godini ,sa 30 milijardi evra u godini prije.

Međutim, na nivou pre-oporezivanja, Dojče banka se vratila u “crno”, ostvarujući profit od skoro 1,3 milijarde evra, u poređenju sa gubitkom od 810 miliona evra prethodne godine .

“Naknada koja se odnosi na američku poreznu reformu na kraju godine, značila je da ipak moramo objaviti gubitak nakon oporezivanja”, rekao je izvršni direktor John Cryan u saopštenju.

“Verujemo da smo čvrsto na putu ka rastu i povećanom prinosu, sa održivom disciplinom troškova i rizika”.

Dojče banka se nadala da će se vratiti na dobitak u 2017. godini, nakon nekoliko godina koje je završavala u “crvenom” zbog programa restrukturiranja i novčanih kazni iz različitih pravnih predmeta.

No, dok su SAD smanjile porez na dobit prošle godine, promene su ipak predstavljale kratkoročni pogodak za Dojče banku, budući da su se poreske olakšice koje je dobila zbog finansijskih poteškoća, smanjile uporedo sa porezkom stopom.

U upozorenju o efektima, ranije ovog meseca, Dojče banka predviđa da će od navedenog imati koristi dugoročno, u slučaju da prosečna stopa poreza širom svijeta padne na 30 posto u 2018. godini.

Izvor: The Economic Times; Prevod: Bankar.me

Tags
Back to top button