Ništa od prodaje akcija Telenor banke: Traži se novo rešenje – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Ništa od prodaje akcija Telenor banke: Traži se novo rešenje

Narodna banka Srbije ipak nije odobrila bugarskom fondu River stiks kapital da kupi većinski paket akcija Telenor banke.

NBS nije dala prethodnu saglasnost za sticanje vlasništva u Telenor banci, s obzirom na to da je na osnovu podnetog zahteva i dokumentacije utvrdila da ne ispunjava propisane uslove utvrđene propisima Srbije.

River stiks kapital i Telenor nisu dobili saglasnost Narodne banke Srbije na predloženo strateško partnerstvo u Telenor banci. Prema ugovoru, River stiks trebalo je da kupi 85 odsto udela u Telenor banci, dok Telenor zadržava 15 osto vlasništva.

– Duboko verujemo u potencijal Telenor banke, i želimo da uđemo na bankarsko tržište Srbije kao novi investitor. Nastavićemo da razgovaramo sa nadležnim državnim institucijama, sa ciljem da pronađemo najbolje rešenje. Uvereni smo u uspeh ovog partnerstva, i da će ono doneti nove benefite i korisnicima Telenor banke i srpskom tržištu – kaže Elvin Guri, generalni direktor investicionog fonda River stiks kapital.

– Strateško partnerstvo sa River stiks kapital je važan korak, jer želimo dalje da razvijamo poslovanje Telenor banke i portoflio usluga koje nudimo. Telenor veruje da partnerova reputacija, ekspertiza i iskustvo poslovanja u finansijskom sektoru predstavljaju vrednost za buduće poslovanje banke. U narednom periodu, podržaćemo svaki korak koji će doprineti pozitivnom ishodu ovog procesa – kaže Ingeborg Ofsthus, generalna direktorka Telenora u Srbiji i predsednica Upravnog odbora Telenor banke.

Mobilni operater Telenor objavio je u avgustu da je prodao 85 odsto udela u svojoj Telenor banci investicionom fondu River stiks kapital, koji je tom investicijom trebalo da uđe na tržište Srbije.

Investicioni fond River stiks osnovao je Guri, bugarski biznismen poreklom iz Albanije, koji je prethodno bio osnivač Džet fajnensa (JetFinance), nebankarske finansijske institucije, koju je kasnije prodao francuskoj grupaciji BNP Pariba.

Pre nego što je postao preduzetnik, Guri je radio za Prajsvoterhaus kupers i EBRD u Sofiji i Londonu. Član je Nacionalnog ekonomskog saveta premijera Albanije, a poznat je i po obrazovnim inicijativama, posebno u segmentu obrazovanja u Bugarskoj i Albaniji.

Kompanija Telenor osnovala je Telenor banku 2014. godine, kupivši tadašnju KBC banku, bez klijenata koje je preuzela Sosijete ženeral banka.

Telenor banka ima 350.000 korisnika.

Tags
Back to top button