Nema ozloglašene obrade kredita, ali se naplaćuje naknada – Bankar.rs
KreditiSLIDERSVE VESTI

Nema ozloglašene obrade kredita, ali se naplaćuje naknada

Cele protekle sedmice klijenti banaka su pažljivo čitali ugovore o kreditu da vide da li im je zaračunata provizija za obradu pa da li imaju osnov da se obrate sudu i traže da im se novac dat za tu namenu vrati.

Oni koji su ovih dana tek krenuli da podignu kredit u nekoj od banaka će, sasvim izvesno, obratiti pažnju na taj trošak. Međutim, obrada nije jedini trošak za koji treba otvoriti četvoro očiju. Među troškovima koje banke zaračunavaju su naknade, što je gotovo identično ozloglašenom trošku za obradu.

Na sajtu Halk banke klijentima se nude gotovinski krediti. Troškova za obradu nema, ali će klijenti banci platiti naknadu od 6.000 dinara. Zašto taj trošak – ne kaže se. Ali će se klijentu koji namerava da prošeta od banke do banke štošta razjasniti.

U Ekspo banci klijenti takođe mogu dobiti najpopularniju keš pozajmicu. Od dodatnih troškova tu je obrada kreditnog zahteva, koja je 6.000 dinara.

Nakanada za kredit se kod nas naplaćuje 6.000 dinara
Telenor banka takođe ima u gotovinske kredite. Ovde su na sajtu jasno napisali da nema dodatnih administrativnih troškova, odnosno u rubrici „troškovi obrade i administriranja kredita” piše nula.

Banke uz pomenutu proviziju ili naknadu klijentima još dodatno naplaćuju trošak za menicu kao i izveštaj Kreditnog biroa. To je 50 dinara po menici i 246 izveštaj KB-a o dosadašnjim obavezama klijenta. I od toga ima izuzetaka: Erste banka nudi podizanje kredita onlajn uz samo jedan dolazak u banku. Oni za pozajmice koje se podignu na taj način ne zaračunavaju dodatnu ni naknadu ni proviziju za obradu. Ukoliko klijent kredit podiže preko bankarskog šaltera, imaće i taj trošak. On se kreće od 0,77 odsto do 2,5, u zavisnosti od toga da li se plata prima u pomenutoj banci ili ne. Za pozajmicu od 100.000 dinara to je u prvom slučaju 750 dinara, a u drugom 2.500.

Izbegavati duple troškove
Kod preračunavanja oko troškova kredita treba izbegavati banke koje dupliraju administrativne namete, odnosno ako banka naplaćuje i troškove obrade kredita i troškove za njegovo praćenje, bolje je prošetati i kredit podići u banci koja je skromnija i ima samo jedan namet. Ako pak banka te namete nadoknađuje nižom kamatom, treba se preračunati.

Troškove obrade kredita klijentima ne naplaćuje ni Eurobanka, ali, klijenti tu imaju trošak za praćenje kredita. On se kreće od 0,05 do 0,15 odsto. Za zajam od milion dinara to je za rok otplate od 96 meseci trošak izmeću 4.000 i 12.000 dinara.

Adiko banka naplaćuje naknadu za obradu kod gotovinskih zajmova dva odsto. Za kredit od 100.000 dinara to je 2.960 dinara.

Klijenti banaka koji ovih dana biraju kako da uz kredit dođu do gotovine treba pre svega da obrate pažnju na ukupne troškove. Ukoliko im ponuđena opcija odgovara, ne treba da se opterećuju obradama i naknadama bar dok se sudska praksa kod nas ne ujednači. Banke će tek posle toga presabrati troškove.

 

Izvor: dnevnik.rs

Tags
Back to top button