Presuda srpskog suda uzdrmala Makedoniju: Bankari tvrde da je naplata obrade kredita legitimna – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Presuda srpskog suda uzdrmala Makedoniju: Bankari tvrde da je naplata obrade kredita legitimna

Tri najveće banke u Makedoniji – Komercijana, Tutunska i Provredana banke – u prvih devet meseci prošle godine od kamata su zaradile 137,9 miliona evra, a od naknada i provizija još 44,6 miliona evra, stoji u finansijskim izveštajima objavljenim na Makedonskoj berzi.

Kamatne stope, a naročito provizije za sve, često se kritikuju u javnost, ali odgovor banaka je uvek isti – njihovi uslovi su transparentni i svi mogu da se odluče da li ih prihvataju ili ne.

Bankari u Makedoniji vide populizam u sudskoj odluci u Srbiji u kojoj banka mora da vrati klijentu novac za obradu kredita sa kamatom. Oni objašnjavaju da novac kao svaka roba ima svoju cenu, što je kamata koji oni naplaćuju, a troškovi su nešto posebno, koje naplaćuju odvojeno. Štaviše, ono što se vidi iz objavljenih bankarskih uslova je da u Makedoniji banke izračunavaju trošak odobrenog kredita kao procenat kredita.

 

“Naknade za odobravanje kredita nisu izmišljene u ovom regionu niti populističke mere u nekim zemljama mogu da utiču na njihovo potpuno ukidanje. Njihova naplata nema nikakve veze sa kamatnom stopom koja će se plaćati, jer je kamatna stopa je cena kredita, odnosno troškova izvora sredstava banaka i sadrži rizik da banka da odobreni kredit neće biti naplaćen”, kažu u Komercijalnoj banci.

Bankari u svoju odbrani tvrde da sve međunarodne finansijske institucije koje odobravaju kredite direktno makedonskim kompanijama ili preko kreditnih linija naplaćuju takve provizije.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Tags
Back to top button