Nove gazde rotiraju direktore banaka – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDER

Nove gazde rotiraju direktore banaka

Česte promene vlasništva u bankama uslovile i brze smene rukovodilaca. Dok Komercijalna čeka Medana, na čelo Adiko došao Lazarević.

Neće samo Komercijalna banka početak nove poslovne godine obeležiti imenovanjem novog generalnog direktora. Dok na čelo ove banke u značajnom državnom vlasništvu dolazi Vladimir Medan, na funkciju prvog čoveka Adiko banke postavljen je Vojislav Lazarević, nekadašnji predsednik izvršnog odbora Pireus banke, potvrđeno je “Novostima”.

 Lazarević je, osim rukovođenja Pireus bankom, prethodno radio na visokim pozicijama u Vojvođanskoj banci, ali i u Sosijete ženeral banci u Grčkoj, gde je započeo svoju bankarsku karijeru. Vladimir Medan, pak, u Komercijalnu banku stiže pravo sa rukovodeće pozicije u Agenciji za osiguranje depozita. Prethodno je rukovodio Novosadskom bankom, u vreme njene prodaje Erste banci, pa potom Basler osiguranjem.

Preuzimanje direktora i njihov prelaz iz jedne u drugu banku odigrava se paralelno sa ukrupnjavanjem bankarskog sektora. Protekla godina bila je veoma aktivna po tom pitanju, a najviše preuzimanja desilo se od strane banaka u vlasništvu domaćih biznismena. Tako je MK grupa, prethodno kupivši AIK banku, lane njoj pridodala još jednu – Alfa banku, do tada u grčkom vlasništvu. Novi vlasnik je Alfa banci vratio staro ime – Jubanka, za predsednika IO postavio Aleksandru Erdogliju. Potom je, ipak, krajem decembra 2017. ova banka definitivno “podvedena” pod AIK banku.

Direktna banka, u vlasništvu biznismena Andreja Jovanovića i Bojana Milovanovića, prošle godine ušla je u čak dve akvizicije: kupovinu Findomestik banke, koja će već promenila naziv u “Direktna” i grčke Pireus banke, čiji direktor prelazi u Adiko banku, i gde se zvanično pripajanje još nije odigralo.

Još jedna grčka banka promenila je lane vlasnika – Vojvođansku banku kupila je mađarska OTP banka, već prisutna u Srbiji. Tako je čelnu poziciju napustio Grk – Marinos Vatis, a na mesto predsednika izvršnog odbora postavljen je pravo sa čela OTP banke – Predrag Mihajlović. I ovde je reč o bankaru sa velikim iskustvom, koji je bio na čelu Kredi banke (danas Direktna banka), pre toga zamenik IO Komercijalne banke. Mihajlović je, pre dve decenije, proveo i osam godina u Vojvođanskoj banci, gde je, između ostalog, radio i kao vođa projektnog tima za uvođenje evra… Po njegovom odlasku, OTP banku u Srbiji predvodi Predrag Vasić.

Osim novog predsednika izvršnog odbora, Komercijalna banka dobila je i novog predsednika upravnog odbora. To je Mila Korugić Milošević, koju je postavila skupština akcionara ove banke, istovremeno razrešujući sa iste funkcije dosadašnjeg predsednika UO Vladimira Krulja.

 

Izvor: novosti.rs

Tags
Back to top button