Guverner Hrvatske narodne banke: Cene ne bi trebalo da značajnije rastu zbog uvođenja evra – Bankar.rs
INOSTRANE BANKE

Guverner Hrvatske narodne banke: Cene ne bi trebalo da značajnije rastu zbog uvođenja evra

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić ocenio je u petak da cene zbog uvođenja evra ne bi trebale značajnije porasti i da je to pokazalo iskustvo svih zemalja koje su ga do sada uvele.

Vujčić je na konferenciji “Strategija uvođenje evra – izazovi i perspektive” na osječkom Ekonomskom fakultetu, rekao da iskustva tih zemalja pokazuju kako su cene u godini nakon uvođenja evra prosječno porasle za 0,23 posto te da to sigurno nije velik porast cena.

Istaknuo je kako je Hrvatska izlaskom iz procedure prekomernog deficita i ostvarivanjem održive stope rasta BDP-a načinila prvi korak ka uvođenju evra, a sada treba pokazati da ima reformske kapacitete i da je u stanju poboljšati dugoročni potencijal rasta.

Govoreći o reformama nužnim za uvođenje evra, Vujčić je kazao su one možda najmanje potrebne u finansijskom sektoru, jer drži da on dobro funkcioniše, ali da će, uz već pokrenute reforme tržišta rada i poreskog sistema, trebati napraviti dalje korake.

Postoji cela lista područja u kojima su potrebne reforme – od učinkovitosti javne uprave i pravosuđa, boljeg funkcionisanja zdravstva, obrazovanja, do rešavanja strukturnih problema na tržištu rada, s obzirom da imamo dosta visoku stopu nezaposlenosti, a poslodavci ne mogu naći dovoljno obrazovanih i kvalifikovanih radnika, ocijenio je Vujčić.

Prvi korak će morati biti ulazak u procesni mehanizam u kojem zemlja mora provesti dvije godine, pre uvođenje evra, za šta ne postoje jasno definisani kriteriji, već se ostale zemlje članice moraju složiti da je Hrvatska spremna ući u taj mehanizam.

Naučni savjetnik Ekonomskog instituta Zagreb Željko Lovrinčević kazao je kako tranzicija Hrvatske prema evru trenutno ima dobar polazni položaj, s obzirom na nastojanja Evrope da proširi krug korisnika evra i težnju Hrvatske da se približi tom procesu.

Smatra kako postoje određena ograničenja u političkoj sferi odnosno pitanje nerešenih odnosa sa susjedima koji se nalaze u monetarnoj uniji, prije svega sa Slovenijom, što treba rešiti hrvatska vanjska politika.

Što se tiče ekonomskih kriterijuma, pred nama je zahtevnih 6-7 godina prilagođavanja, primarno na rashodnoj strani, u kojem će se morati voditi konzistentna ekonomska politika, s vrlo malo oscilacija, ocijenio je Lovrinčević.

Nada se da će uvođenje eura biti podsticaj za ubrzavanje reformi.

Tags
Back to top button