Nemački div i treću godinu zaredom u minusu – Bankar.rs
INOSTRANE BANKE

Nemački div i treću godinu zaredom u minusu

Dojče banka je zabeležila gubitak i u 2017., treću godinu uzastopno.

Pad se pripisuje izazovnim uslovima na tržištu, padu prihoda u sektoru investicionog bankarstva i poreskoj reformi u SAD-u, nakon teškog četvrtog kvartala.

Poreske reforme u SAD-u nametnule su banci negotovinski poreski trošak od 1,4 milijarde evra (non-cash tax charge – ne mora da se plati u gotovini, ali mora da se knjiži na teret zarade), što je uticalo na to da u poslovnim knjigama banka iskaže gubitak na nivou cele godine, izveštava Rojters.

U četvrtom kvartalu, neto gubitak se povećao na 2,19 milijardi evra sa nivoa od 1,89 milijardi godinu dana ranije, a prihodi su opali za 19 odsto na 5,7 milijardi evra.

Analitičari su prognozirali gubitak od 1,95 milijardi evra na prihod od 6,2 milijarde evra.

Profitabilno odeljenje za trgovanje obveznicama zabeležilo je pad prihoda od 29 procenata zbog smanjene aktivnosti klijenata na manje volatilnim tržištima. Sličan pad su zabeležili i konkurenti Dojče banke.

Nakon objave poslovnih rezultata, akcije banke su jutros pale na berzi za 4,8 posto.

Lošiji rezultati od očekivanih će verovatno povećati pritisak na glavnog izvršnog direktora DŽona Krajana da napravi neki zaokret u poslovanju najveće nemačke banke, ocenjuje Rojters.

 

Izvor: b92.net

Tags
Back to top button