Vlada RS kupila deo akcija Banke Srpske – Bankar.rs
BANKE

Vlada RS kupila deo akcija Banke Srpske

Ministarstvo finansija RS kupilo je danas za 13.400 KM paket akcija Banke Srpske u stečaju, u Centralnom registru hartija od vrednosti Banjaluka (CRHOV).

Banka Srpske je na licitaciji u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci prodala 134 akcije koje ima u CRHOV po ceni od 100 KM po akciji za koje je Ministarstvo finansija RS ranije iskazalo interes.

Ministarstvo je u dopisu navelo da je delatnost Registra od javnog interesa za RS, s obzirom na to da obavlja poslove jedinstvene evidencije o HOV i njihovim vlasnicima, pravima trećih lica, poslove obračuna, poravnanja i prenosa te da u skladu sa tim treba jačati poziciju i ulogu RS u radu CRHOV i kroz povećano akcionarsko učešće.

RS je najveći akcionar CRHOV sa 33 odsto akcija, a zatim slede banke sa 31,5 odsto, Banjalučka berza sa 24,5 odsto i brokersko – dilerska društva sa 11 odsto.

Ovoj licitaciji prethodila je licitacija za prodaju pokretne i nepokretne imovine na kojoj je Banka Srpske uspela da proda samo poslovni prostor u Bihaću i nekoliko pokretnih stvari među kojima su vozila i poljoprivredne mašine, dok za najvredniju nepokretnu imovinu i dalje nema zainteresovanih.

Imovina banke danas je prodata za ukupan iznos od oko 315.000 KM, a najveći pojedinačni iznos od 272.324 KM ostvaren je prodajom poslovog prostora u Bihaću.

Najskuplje prodat automobil je “mercedes” za 6.000 KM. Banka je prodala i traktor za 6.084 KM, dok su ostali automobili prodati po znatno nižoj ceni.

Na licitaciji su prodati i kancelarijski namještaj i materijal, računari i računarska oprema.

Stečajna upravnica Banke Srpske Mirjana Golić rekla je da još uvek nije prodata najznačajnija imovine te da na narednim licitacijama očekuje značajnije učešće kupaca.

– Verovatno i ovaj period sumiranja svih pokazatelja poslovanja uticao na to da smo na drugoj prodaji prikupili oko 315.000 maraka, ali i to je bolje u odnosu na prvu licitaciju. Na području Fedeacije Banka Srpske ima atraktivne nekretnine i verujem da će one na idućim licitacijama naći novog vlasnika. Takođe, atraktivna je i zgrada koju banka ima u Boriku i koja još uvek nije prodata – rekla je Golićeva nakon licitacija, piše Kapital.

Naglasila je da su na drugoj licitaciji cene nekretnina bile niže za 10 odsto u odnosu na procenjenu vrednost, a opreme za 20 odsto.

 

Izvor: blic.rs

Tags
Back to top button