Saudijski princ Alvalid bin Talal pušten iz zatvora. Ponovo na čelu kompanije “Kingdom holding” – Bankar.rs
INOSTRANE BANKE

Saudijski princ Alvalid bin Talal pušten iz zatvora. Ponovo na čelu kompanije “Kingdom holding”

Saudijski princ, milijarder Alvalid bin Talal, vratio se na mesto direktora investicione kompanije “Kingdom Holding”, nakon što je pušten iz pritvora.

Tamo je stavljen u okviru oštrih mera kraljevine protiv korupcije, saopštila je ta kompanija.

Princ Alvalid je pušten iz pritvora u subotu, skoro tri meseca nakon što je odveden u pritvor zajedno sa više desetina visoko pozicioniranih zvaničnika i biznismena po naređenju krunskog princa Mohameda bin Salmana, podseća Rojters.

Princ Alvalid, čije je bogatstvo magazin “Forbs” procijenio na 17 milijardi dolara, optužen je za pranje novca, podmićivanje i iznuđivanje novca zvaničnicima, rekao je Rojtersu početkom novembra neimenovani saudijski zvaničnik. U prvom intervjuu od kako je uhapšen, koji je dao nekoliko sati pre nego što je oslobođen, princ Alvalid rekao je za Rojters da ostaje pri tvrdnji da je nevin i da očekuje da će zadržati punu kontrolu nad svojom firmom.

U odsustvu više informacija, pokrenute su spekulacije o tome da li je princ Alvalid obezbedio svoju slobodu tako što je predao deo svog bogatstva ili se usprotivio saudijskim vlastima i pobedio, piše Rojters.

“Kingdom Holding” je objavio fotografiju princa Alvalida, koji pregleda dokumenta dok sedi za velikim drvenim stolom, a na kojoj se vidi da i dalje ima bradu koju je pustio u pritvoru.

“Veoma nam je drago da možemo da pružimo dobrodošlicu princu Alvidu da nastavi svoj važan rad kao direktor kompanije Kingdom Holding”, rekao je izvršni direktor Talal Alaimansaid.

Princ je bio pritvoren u hotelu “Ric-Karlton” od početka novembra, zajedno s desetinama drugih visokih zvaničnika i privrednika, što je bio dio plana princa prestolonaslednika Mohameda bin Salmana o reformisanju Saudijske Arabije i učvršćivanju svoje vlasti.

Nedavno je javni tužilac saopštio da je 90 pritvorenika pušteno nakon što su odbačene optužbe protiv njih, dok su drugi ponudili novac, nekretnine i drugu imovinu u zamenu za slobodu.

Tužilac je tada naveo da vlasti i dalje drže u pritvoru 95 ljudi, a da se za neke očekuje da će biti izvedeni pred sud.

Zvanični saudijski izvor nedavno je rekao da je više istaknutih biznismena postiglo finansijsku nagodbu s vlastima.

Saudijske vlasti su, u međuvremenu, izrazile očekivanje da će državnu kasu napuniti sa oko 100 milijardi dolara putem takvih nagodbi, što je ogroman prihod za državu čije su finansije “isceđene” zbog niskih cijena nafte, navodi Rojters.

Tags
Back to top button