Evropska investiciona banka podržaće uvođenje brzog interneta u sve škole, kreditne linije i za preduzeća – Bankar.rs
INOSTRANE BANKE

Evropska investiciona banka podržaće uvođenje brzog interneta u sve škole, kreditne linije i za preduzeća

Evropska investiciona banka je spremna da podrži digitalizaciju u Srbiji i uvođenje brzog interneta u sve škole, najavio je Dario Skanapijeko, potpredsednik.

 I u ovoj godini, mala i srednja preduzeća i preduzetnici mogu da računaju na kreditne linije EIB-a.

– Spremni smo da se uključimo u taj posao digitalizacije i uvođenje brzog interneta u sve škole, krenuće izrada studije izvodljivosti i nakon toga će biti doneta odluka – naglasio je Skanapijeko.

Težište na infrastrukturu, energetiku…

– Ova godina je dobro počela za Srbiju jer su potpisana četiri nova zajama i dva sporazuma o obezbeđivanju bespovratnih sredstava u iznosu 347 miliona evra – rekao je Skanapijeko.

EIB je od 2007. godine u regionu uložila sedam milijardi evra i postao vodeći finansijer, a u Srbiju je od 2001. godine obezbeđeno finansiranje projekara u vrednosti 4,8 milijardi dolara, a koji podržavaju ključne infrastrukturne sektore, kao i za mala i srednja preduzeća, industriju, uslužne delatnosti i lokalnu samoupravu.

Krediti za MSP sektor

EIB je danas sa Bankom Inteza potpisala ugovor o kreditu od 30 miliona evra za podršku malim i srednjim preduzećima, a od početka godine i sa Erste bankom u vrednosti 60 miliona evra, kao i sa Sosijete ženeral bankom od 50 miliona evra, kao i dva ugovora o investicionoj bespovratnoj pomoći od 73 miliona evra.

Kako je naglašeno, od 2005. finansiranje malih i srednjih preduzeća predstavlja jedan od prioritetnih ciljeva. Za pet godina, EIB je sklopila i potpisala ugovore o kreditiranju u ukupnom iznosu od 775 miliona evra sa bankama i lizing kućama u Srbiji, a od tog novca podržano je 2.903 ulaganja u potprojekte, čiji su nosioci mala i srednja preuduzeća, organi lokalne samouprave, u ukupnoj vrednosti od 1,2 milijarde evra. U te operacije, kako je navedeno je, uključene su i najveće bankarske grupacije, između ostalog Rajfajzen banka, Erste, Unikredit, Inteza, SOsijete ženeral, Kredi Agrikol i Prokredit banka, dok je Republika Srbija uključena preko APEX programa namenskih kreditnih linija.

Izvor: blic.rs

Tags
Back to top button