Dobra vest za one koji već plaćaju ili planiraju da uzmu kredit za stan – Bankar.rs
KreditiSLIDER

Dobra vest za one koji već plaćaju ili planiraju da uzmu kredit za stan

Stambeni krediti u Srbiji trenutno su nikad povoljniji, a sudeći po projekcijama za kretanje Euribora u ovoj godini, svi su izgledi da će tako biti tokom cele godine.

Trenutno u Srbiji otplaćuje se 107.353 stambenih kredita. Od tog broja 89.669 je onih čije su kamatne stope vezane za promenu Euribora, tako da se njih najviše i tiče promena ove referentne stope, kao i onih koji tek nameravaju da podignu stambeni kredit.

Euribor će da miruje tokom cele godine, kažu stručnjaci

– Kamatne stope za stambene kredite nikad nisu bile niže, a trenutno su na nivou ispod tri odsto za zajmove indeksirane u evrima – ističe Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

 

Ipak, iako su kamate veoma povoljne, ovi zajmovi beleže pad, a dva su razloga za to.

– Prvi, mala je zasićenost stanovništva tim pozajmicama. Drugi razlog je što je nizak standard građana koji ne mogu da odvoje novac za učešće, iako su kamate izuzetno niske i iznose tri odsto što nikad nije bilo, a i rate nisu visoke – ističe Veroljub Dugalić.

Euribor u minusu

Cenu kredita opredeljuje kamatna stopa koju čini fiksna marža i Euribor. Trenutno, marže se kreću od 2,5 do 2,9 odsto, dok Euribor ima negativnu vrednost i onaj na šestomesečnom nivou iznosi minus 0,278.

U prilog dužnicima ide i stabilna valuta, pa rate za indeksirane kredite u dinarima ne rastu već neko vreme.

Vrednost Euribora koja direktno utiče na cenu kredita indeksiranih u evropskoj valuti, kako podseća Branko Greganović, predsednik IO NLB banke, već je neko vreme negativna.

– Krajem ove godine, posle dužeg vremena, možemo da očekujemo njegov blagi rast, iako, na osnovu procena analitičara, procenjujemo da bi Euribor iz negativne vrednosti mogao izaći tek u 2020. godini. S tim u vezi, ne očekujemo ni neke značajnije promene kamatnih stopa na kredite indeksirane u evrima, koje su u proteklom periodu dostigle minimum. Zato je i ova godina povoljna kako za postojeće korisnike stambenih kredita, tako i za zaduživanje u evropskoj valuti, bilo da se radi o realizaciji ličnih planova građana zainteresovanih za kupovinu nekretnine na kredit, bilo da su u pitanju poslovni planovi, ako imamo u vidu da se pravna lica većim delom zadužuju u devizama – ističe Branko Greganović.

Dobro za kredite, loše za štednju

U Sosijete ženeral banci kažu da kada su u pitanju kamate na zajmove indeksirane u evrima, očekuju da će Evropska centralna banka (ECB) nastaviti da se bori da podigne inflaciju na održivi, i ciljani nivo od dva procenta, što bi značilo da će evro stope ostati dosta niske narednih godina, uz moguć postepeni oporavak.

– Treba uzeti u obzir da su evro stope trenutno oko svog istorijskog minimuma, i ne očekujemo da Euribor bude u plusu pre kraja 2018. godine, što je dobro za one koji imaju kredite, ali loše za one koji imaju štednju – ističu u Sosijete ženeral banci.

 

Izvor: blic.rs

Tags
Back to top button