EIB u 2018. već odobrio 347 miliona evra kredita i grantova Srbiji – Bankar.rs
KreditiSLIDER

EIB u 2018. već odobrio 347 miliona evra kredita i grantova Srbiji

Evropska investiciona banka (EIB) je od početka 2018. ugovorila i potpisala s partnerima u Srbiji četiri nova zajma i dva sporazuma o obezbeđenju bespovratnih sredstava, čija ukupna vrednost iznosi 347 miliona evra.
To je rečeno danas na konferenciji za medije koju je u Beogradu održao potpredsednik EIB Dario Skanapijeko, kojom je završena njegova dvodnevna zvanična poseta Srbiji.

Tom prilikom potpisani su ugovori o dva nova kredita namenjena srpskoj privredi: kredit od 134 miliona evra za železničku prugu Niš – Dimitrovgrad i kredit od 30 miliona evra za Banku Intesa Beograd koja će iz tih sredstava obezbediti dalje zajmove za mala i srednja preduzeća.

Projekat železničke pruge Niš-Dimitrovgrad obuhvata rekonstrukciju, modernizaciju i elektrifikaciju postojeće železničke linije i izgradnju železničke obilaznice oko Niša.

Time što pospešuje železnički saobraćaj, ovaj projekat se uklapa u Agendu povezivanja u okviru Berlinskog procesa i doprineće konkurentnosti nacionalne privrede, a istovremeno poboljšati kvalitet i dostupnost usluga železničkog saobraćaja u Srbiji doprinoseći i tome da se saobraćaj, pre svega teretni, prebaci s drumova na železnicu i reke.

Sredstva kojima finansira ovaj projekat EIB kombinuje s finansijskim sredstvima iz izvora EU, u skladu sa Agendom povezivanja iz 2015, koju EU sponzoriše.

Pored toga, danas su potpisani i ugovori o dva investiciona granta u ukupnoj vrednosti od 73 miliona evra, a ta bespovratna sredstva finansiraju se iz izvora EU po osnovu Investicionog okvira za Zapadni Balkan kojim upravlja EIB, navodi se u saopštenju te banke.

 

Izvor: dnevnik.rs

Tags
Back to top button