Nemačka vlada upozorila Deutsche Bank na utisak koji ostavlja isplatom bonusa – Bankar.rs
INOSTRANE BANKE

Nemačka vlada upozorila Deutsche Bank na utisak koji ostavlja isplatom bonusa

 Nemačka vlada prozvala je Deutsche Bank zbog navodne planirane isplate od više od milijardu evra u bonusima, poručivši toj banci koja posluje s gubicima da razmisli o uticaju takvog poteza na imidž u javnosti.

Najveća nemačka banka namerava povećati isplate godišnjih bonusa uprkos tome što je 2017. poslovala treću godinu zaredom s gubitkom, objavio je za vikend nemački nedeljnik Frankfurter Allgemeine Sonntag Zeitung.

Iako je Deutsche Bank privatna banka, “menadžment banke mora se pitati kakav utisak ostavlja u javnosti”, kazao je portparol nemačke vlade Steffen Seibert, odgovarajući na upit novinara da komentariše taj izveštaj. Iz Deutsche Banka su odbili dati izjave.

U oktobru prošle godine jedan je izvor za Reuters rekao da će Deutsche Bank isplatiti veće bonuse u 2017. godini ali da će njihov točan iznos zavisiti od toga kako je poslovala njena investicijska banka i o tome kolike iznose isplaćuje konkurencija.

Najveća nemačka banka teško drži korak s firmama na američkom Wall Streetu. Povratak većim bonusima donio bi olakšanje bankarima Deutsche Banka, budući da je ukupni iznos bonusa smanjen s 2,4 milijarde evra u 2015. godini, na oko 500 miliona evra u 2016., nakon globe u iznosu više milijardi američkih dolara koje je morala platiti zbog prodaje ‘toksičnih’ dugova.

Ipak, u Deutsche Banku moraju biti oprezni po pitanju visine tih isplata jer su one pod budnim okom agencija za kreditne rejtinge, dok su dioničari frustrirani zbog njenog sporog zaokreta u poslovanju.

Ta banka je prošle godine najavila restrukturiranje koje uključuje integriranje Postbanka s bankom za građane, od pre u njenom sastavu, sve u nastojanju da smanji troškove poslovanja. Predviđa i prodaju poslovanja vezanog za upravljanje imovinom.

Tags
Back to top button