Dojče banka: Investitori u kriptovalute mogu sve da izgube – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDER

Dojče banka: Investitori u kriptovalute mogu sve da izgube

NJUJORK/BERLIN: Investitori u bitkoin treba uvek da imaju na umu probleme kao što su visoka volatilnost, moguće manipulacije cenama, gubitak podataka ili krađe podataka, poručuje Markus Miler, globalni šef Glavne investicione kancelarije Dojče banke za upravljanje imovinom.
Miler je rekao u intervjuu za agenciju “Blumberg” da Dojče banka trenutno ne savetuje ulaganje u kriptovalute.
“Mi to ne preporučujemo. To je samo za investitore koji spekulativno ulažu. Postoji realan rizik od potpunog gubitka”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, nedavni rast cena digitalnih valuta odražava puno mašte, koja se rukovodi trenutnom situacijom na tržištu.
Da bi kriptovalute bile ustanovljene kao klasa neke vrste aktive potrebna je veća regulativa, sigurnost i transparentnost, smatra Miler.

“Važna pitanja kao što su odgovornost i dokumentacija su nejasna. Još uvek smo na samom početku u toj oblasti”, naveo je on, a prenosi Raša tudej.
Kompanije koje emituju kriptovalute, kako kaže, treba da rade zajedno s regulatorima.

“Kada budu uspostavljeni bezbednost i poverenje, kriptovalute se mogu vrednovati kao utvrđena klasa imovine. Moguće je da će kontrola koja je potrebna postojati za pet do deset godina od sada”, dodao je Miler.
Ističe, takođe, da ne razume zašto toliko mnogo poklonika kriptovaluta smatra nečim negativnim donošenje regulative, koja treba da štiti od zloupotreba i kriminala.

Šef odeljenja za investicije u Dojče banci ukazao je i na to da je tradicionalni novac podržan osnovnom ekonomskom snagom zemlje i zlatom. Kriptovalute bi mogle da funkcionišu kao sredstvo očuvanja vrednosti (sigurno utočište) jedino ako kompanije koje ih emituju imaju jedan održiv poslovni model, rekao je Miler.

 

Tags
Back to top button