Nezapamćena kriza u Crnoj Gori: 60.000 penzionera zaduženo kod banaka – Bankar.rs
INOSTRANE BANKE

Nezapamćena kriza u Crnoj Gori: 60.000 penzionera zaduženo kod banaka

Najstarija populacija u Crnoj Gori zbog redovnih mesečnih primanja predstavlja poželjne klijente za banke koje su proširile ponudu penzionerskih kredita, a i ugovori koje Fond PIO ima sa bankama doprineli su da oni imaju određene povoljnosti.

Banke su postepeno povećale iznose kredita koji su dostupni penzionerima – do 20.000 evra i oni su u većini slučajeva obezbeđeni polisom životnog osiguranja, a manjem broju žirantima.

Prema podacima Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR): oko 60.000 penzionera zaduženo je kod crngorskih banaka.

Banke imaju široku ponudu penzioneriskih kredita i oni se odobravaju tako da poslednja rata kredita dospe najduže do 75. godine penzionera.

Ta granica je manje – više standardna i računa se na osnovu statističkih podataka o prosečnom životnom veku.

Naglašavaju da svaki kreditno sposobni penzioner, uz odgovarajuća sredstva obezbeđenja, može da podigne kredit, s tim što će rok otplate prilagoditi svojim godinama, odnosno treba da vodi računa da u momentu otplate poslednje rate nema više od 75 godina.

U slučaju smrti korisnika kredita, ako je ugovorena polisa osiguranja, onda se ona koristi da se naplati ostatak kredita, a ako nema polise, dug kredita vraćaju naslednici.

 

Izvor: srbijadanas.com

Tags
Back to top button