Medan na čelu Komercijalne banke – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDER

Medan na čelu Komercijalne banke

Najveća domaća finansijska institucija posle četiri meseca dobila rukovodioca, saznaju “Novosti”.

Komercijalna banka konačno dobija novog direktora. Na čelu izvršnog odbora biće dr Vladimir Medan, ekonomista, nekadašnji prvi čovek Erste banke i “Basler osiguranja” u Srbiji, trenutno član odbora direktora Agencije za osiguranje depozita. Ovim se, skoro četiri meseca posle ostavke Austrijanca Aleksandra Pikera, popunjava upražnjena fotelja.

 – Po podnetom zahtevu Komercijalne banke, NBS je, nakon što je utvrdila ispunjenje propisanih uslova, dala prethodnu saglasnost na imenovanje dr Vladimira Medana za člana, odnosno predsednika Izvršnog odbora banke – potvrđeno je “Novostima” u centralnoj banci.

Vladimir Medan pak u četvrtak nije želeo da komentariše ovu informaciju. Na sva pitanja “Novosti” odgovarao je rečenicom: “Žao mi je, ne mogu ništa da vam kažem”.

Prvog čoveka Komercijalne banke očekuje veliki poslovni izazov. Ova banka, druga u Srbiji po vrednosti bilansne aktive, trebalo bi uskoro da dobije novog vlasnika. Medanu ovo neće biti prvi put da, kao direktor banke, priprema njenu privatizaciju. On je svojevremeno, pre više od decenije, bio na čelu Novosadske banke u periodu kada se ona spremala za prodaju. I uspešno je to okončao potpisivanjem ugovora sa austrijskom bankarskom grupacijom “Erste”.

ČEKA SE “NOMURA”JOŠ u avgustu 2015. godine za privatizacionog savetnika Komercijalne banke na tenderu je izabrana investiciona kuća “Nomura internašnal” iz Londona. Od nje se očekuje da da predlog za privatizaciju.

Da li će i Komercijalna banka biti privatizovana ili ne – ostaje da se vidi. Ukoliko država, koja je vlasnik znatnog udela od 41,7 odsto akcija, odluči da je zadrži, moraće Evropskoj banci za obnovu i razvoj IFC pri Svetskoj banci da isplati 252 miliona evra, koliko je dogovoreno još 2006. godine. Tada je EBRD dokapitalizovao Komercijalnu banku sa 70 miliona evra. Potom su, kada se počela svetska ekonomska kriza, akcije banke kupili i IFC, kao deo Svetske banke (40 miliona evra), nemački DEG fond (20 miliona evra) i švedski “Svedfond” (10 miliona evra), dok je EBRD Komercijalnu banku dokapitalizovao sa još 50 miliona evra. Privatizacija je stavljena “na čekanje” do nekih boljih tržišnih uslova.

Nezvanično je poznato, kao što su “Novosti” već pisale, da je za kupovinu Komercijalne banke zainteresovana mađarska OTP banka, jedna turska banka i biznismen Miodrag Kostić, koji je u Srbiji već kupio dve banke, nedavno ih spojivši u jednu…

VLASNIŠTVO

AKCIONARI Komercijalne banke su: Republika Srbija sa udelom od 41,74 odsto, potom EBRD sa 24,43 odsto akcija. Sledi IFC sa 10,15 odsto, DEG 4,6 odsto, “Svedfond” sa 2,3 odsto akcija, dok ostali akcionari poseduju manje od dva odsto akcija.

 

Izvor: novosti.rs

Tags
Back to top button