Azijska tržišta: Novi rekord Hang Senga, na ostalim tržištima oprez – Bankar.rs
BERZA

Azijska tržišta: Novi rekord Hang Senga, na ostalim tržištima oprez

TOKIO – Na azijskim se tržištima u petak trguje oprezno jer se nakon snažnog rasta od početka godine indeksi na mnogim tržištima kreću na rekordnim razinama, dok je tečaj dolara nadoknadio dio prethodnih gubitaka zahvaljujući komentarima predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

 

MSCI Asia Pacific Index spustio se 0,2 posto nakon što je početkom tjedna uzletio na novu rekordnu razinu.

Japansko tržište bilo je u minusu dok su tržišta Južnoj Koreji i Hong Kongu porasla. U Australiji se nije trgovalo zbog nacionalnog praznika.

U Hong Kongu su rast Hang Senga na rekordnu razinu najviše podržale banke. Analitičari Morgan Stanleya povećali su ciljanu cijenu dionica za brojne kineske banke, uključujući China Construction Bnk i Industrial and Commercial Bank of China zbog boljih prognoza za njihove zarade.

Na valutnim tržištima dolar je ojačao nakon komentara američkog predsjwednika Trumpa. Jučer je predsjednik Trump u intervjuu CNBC-u, nakon dolaska u Davos, kazao da bi želio vidjeti snažniji dolar. Prethodno, američki ministar financija Steven Mnuchin kazao je da je slab dolar dobar za SAD. Niži tečaj dolara, naime, ide u prilog američkim izvoznicima jer zbog toga njihovi proizvodi na inozemnom tržištu postaju cjenovno konkurentniji.

Tags
Back to top button