Dobra vest ako imate kredit u dinarima – Bankar.rs
NBS

Dobra vest ako imate kredit u dinarima

Građane Srbije koji su zaduženi u domaćoj valuti u novoj godini sačekala je lepa vest. Rate kredita biće niže.

Naime, banke su tokom januara uveliko slale obaveštenja da su kamate dinarskih kredita smanjene, i to za oko 0,4 odsto. Samim tim pale su i rate, i to za nekoliko stotina dinara, u zavisnosti od iznosa pozajmice. Dopis iz banke u kojoj ima keš kredit stigao je i na adresu Beograđanke Slavice Petrović (43).

– Krajem prošle nedelje dobila sam mejl iz banke u kome me obaveštavaju da je došlo do promene. Prijatno sam se iznenadila kada sam pročitala da će mi rata biti niža za skoro 300 dinara. Nije veliki iznos jer mesečno za ratu izdvajam 15.700 dinara, ali znači – kaže Slavica.

– Nominalna kamata utvrđuje se tako što se usklađuje sa referentnom kamatnom stopom NBS, na poslednji dan prethodnog meseca. Nova stopa primenjivaće se na prvi obračunski period koji nastupa nakon promene – naveli su u dopisu u jednoj od vodećih banaka.

IO NBS je u oktobru 2017. smanjio referentnu kamatnu stopu sa 3,75 na 3,5 odsto. Takođe, samo mesec dana ranije, NBS je takođe spustila referentnu kamatu sa četiri na 3,75 odsto.

U Sosijete ženeral banci očekuju da će kamate ostati na niskom nivou u 2018. i 2019. godini.

– Taj pad bi bio značajniji za dugoročne kredite u odnosu na kratkoročne – kažu u ovoj banci.

 

Izvor: blic.rs

Tags
Back to top button