Rusija osniva državnu banku za vojnu industriju – Bankar.rs
INOSTRANE BANKE

Rusija osniva državnu banku za vojnu industriju

Rusija će osnovati državnu banku koja će servisirati vojnu industriju, objavilo je ministarstvo finansija, budući da su postojeći ruski zajmodavci zbog američkih sankcija izloženi većem riziku prilikom finansiranja poslova u tom sektoru.

SAD je prošle godine uveo Rusiji nove sankcije zbog navodnog uplitanja Moskve u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Kremlj je tu optužbu više puta opovrgnuo.

Novi američki zakon propisuje sankcije za kompanije i pojedince koji su učestvovali u “značajnoj transakciji” s ruskim vojnim ili obaveštajnim agencijama. To znači da bi se pojedine ruske banke mogle naći na crnoj listi, napominje Reuters.

Skupina velikih ruskih zajmodavaca, uključujući Sberbank i VTB, već je obuhvaćena sankcijama koje ograničavaju njihovo zaduživanje u inostranstvu.

Privatno su bankari i zvaničnici izražavali bojazan da su zbog saradnje s ruskim vojnim sektorom izloženi opasnosti novih kazni pa su zatražili osnivanje posebne banke za finansiranje vojne industrije.

Iz ministarstva finansija pojašnjavaju da će zadatak nove banke, čije ime nije navedeno, biti podrška državnim narudžbama vojne opreme kroz pružanje finansijskih usluga i kreditiranje.

“Nova banka… biće optimalna za ulogu specijalizovane banke za obradu državnih narudžbi vojne opreme i javnu nabavku velike vrednosti”, navodi se u saopštenjj ministarstva objavljenom prošle sedmice.

U ministarstvu nisu naveli kada će banka biti osnovana, napominjući tek da će uskoro zaključiti “potrebne korporativne procedure za transfer banke u vlasništvo Ruske Federacije”.

Ruska centralna banka dosada je objavljivala popis banaka koje pružaju usluge vojnoj industriji. Popis uključuje Sberbank, VTB i Rusku poljopriovrednu banku, te Gazprombank i privatnu Rossiyu.

Tags
Back to top button