Slovenija: Prva pravosnažna presuda u korist dužnika u ‘švajcarcima’ – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDER

Slovenija: Prva pravosnažna presuda u korist dužnika u ‘švajcarcima’

Viši sud u Ljubljani je u ovom slučaju pokrenutom 2015. godine odlučivao po drugi put.

Viši sud u Ljubljani udovoljio je zahtevu da se kreditni ugovori u švajcarskim francima proglase ništavnim, rekao je advokat Robert Preninger, koji je pred sudom zastupao tužbu koju su protiv banaka koje su odobravale takve kredite pokrenuli njihovi dužnici jer se smatraju oštećenima.

Preninger je za slovenačke medije kazao da je to prvi slučaj pravosnažne presude u korist klijenata takvih banaka, ne samo u Sloveniji, nego i u Evropskoj uniji.

Viši sud je u tom slučaju pokrenutom 2015. godine odlučivao po drugi put, nakon što je ranije poništio presudu u korist banaka i odredio nov postupak.

Banke moraju napraviti korekciju

Advokat oštećenih klijenata, čije su obaveze prema bankama proteklih godina rasle zbog porasta kursa franka u odnosu na euro, tumači presudu koju je dobio poštom tako da dužnicima treba brisati i hipoteke koje imaju na nekretninama.

Prema njegovim rečima, banke po presudi moraju napraviti korekciju, odnosno novi obračun kreditnog duga, i to na osnovu iznosa koji je od banke kreditora povučen te svote koju je kroz dosadašnje rate banci vratio dužnik.

Udruženje Franak, koje okuplja slovenačke korisnike kredita u “švajcarcima”, objavilo je da se radi o “važnoj pobedi” oštećenih klijenata nad bankama i da očekuju da će se na osnovi te pravomoćne presude ubuduće oblikovati i sudska praksa.

Izvor: Agencije

Tags
Back to top button