Pre okončanja ostavinske rasprave nema naplate dugova – Bankar.rs
LICNE FINANSIJE

Pre okončanja ostavinske rasprave nema naplate dugova

Kada banka može da pokrene naplatu duga pokojnika i koja su prava naslednika istražuje finansijski portal Kamatica.

“Posle smrti oca u dve banke sam odneo umrlice. Jedna banka mu je vodila tekući račun, a u drugoj je imao kreditnu karticu” kaže S.T iz Jagodina i dodaje da je u obe banke postojalo dugovanje.

-“Ono što me je iznenadilo je obaveštenje od strane banke u kojoj je moj otac imao kreditnu karticu, a u kome se navodi da je dug 39.000,00 dinara i da je potrebno uplatu izvršiti u roku od 8 dana. Kako je poslednji izvod banke stigao svega par dana nakon njegove smrti, a u istom se navodi da je ukupan dug 17.000,00 dinara ostao sam poprilično zbunjen”, kaže naš sagovornik S.T.

Finansijski portal Kamatica istražuje koja su prava naslednika i da li banka ima pravo da pre okončanja ostavinske rasprave traži naplatu potraživanja? Kako potencijalni naslednici mogu da provere da li je pokojnik iza sebe ostavio dugove?

Beogradski advokat Marko Stanković za Kamaticu objašnjava koja su prava naslednika, a šta obaveze banaka.

“Naslednik ima pravo da od banke traži svu dokumentaciju vezano za postojanje i način obračuna dugovanja pokojnika. Najbolje je da se komunikacija sa bankom obavlja pisanim putem (preporučena pošta, email), kako biste imali dokaz o sadržini Vaših zahteva, a u slučaju da banka ne postupi po Vašem zahtevu možete joj uputiti prigovor, a nakon toga i pritužbu na rad Narodnoj banci Srbije”, kaže advokat Marko Stanković i dodaje da sa druge strane, banka ne može pokrenuti postupak naplate potraživanja sve do okončanja ostavinskog postupka i oglašenja naslednika.

Dugovanja prema bankama se evidentiraju u kreditnom birou, a kada su u pitanju naslednici, oni ukoliko su oglašeni za naslednike ostavioca mogu od kreditnog biroa tražiti podatke o njegovim dugovanjima, ali to mogu da urade i pre okončanja ostavinskog postupka preko postupajućeg suda ili javnog beležnika.

Ono što je bitno za buduće naslednike je činjenica da ukoliko se ne prihvate nasledstva ne odgovaraju za dugove, a ukoliko se prihvatite nasleđa odgovaraćete samo do visine vrednosti nasleđene imovine, objašnjavaju sa finansijskog portala Kamatica.

 

Tags
Back to top button