Beogradska berza: 14,7 miliona evra prometa u toku prošle nedelje, najviše se trgovalo državnim obaveznicama – Bankar.rs
IZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Beogradska berza: 14,7 miliona evra prometa u toku prošle nedelje, najviše se trgovalo državnim obaveznicama

Promet na Beogradskoj berzi protekle sedmice bio je odličan i iznosio je 1,73 milijarde dinara (14,7 miliona evra), ali pre svega zahvaljujući državnim obveznicama dok na trgovanje akcijama otpada samo neznatna vrednost, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

Kako se navodi indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, neznatno je porastao na 745,8 poena.

“U više nego skromnoj trgovačkoj nedelji najprometnija akcija bila je akcija Naftne industrije Srbije (NIS) koja je oslabila oko jedan odsto na 675 dinara uz promet od 5,4 miliona dinara”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se vrednost akcije NIS-a, uz prilično slabu tražnju, spustio na najnižu kotu u tekućoj godini.Akcija Metalca iz Gornjeg Milanovca (MTLC) je pala 1,5 odsto na 1.921 dinar, što predstavlja najniži nivo u trgovanju ovom akcijom u više od godinu dana, a ukupan promet je iznosio 3,2 miliona dinara.

Komercijalna banka (KMBN) se blago spustila na 3.129 dinara uz minoran promet.

“Sutra će biti otvorene ponude u procesu privatizacije banke, a Evropska banka za obovu i razvoj (EBRD) je objavila da se dogovorila sa državom o otkupu akcija”, navodi se u saopštenju i dodaje da su državni zvaničnici objavili da su ispunjena njihova očekivanja jer su za tu banku pristigle četiri neobavezujuće ponude.

Galenika Fitofarmacija (FITO) je blago porasla na 2.900 dinara uz promet od 3,1 milion dinara.

Ta kompanija je protekle sedmice isplatila akcionarima dividendu od 80 dinara po akciji, što na poslednjoj ceni daje dividendni prinos od 2,8 odsto.

Akcije Jedinstva iz Sevojna (JESV) skočile su 10,5 odsto na 6.300 dinara, što je novi višegodišnji maksimum u trgovanju ovom akcijom.

Sličan rezultat napravile su i akcije kompanije Philip Morris (DINNPB) čija je vrednost porasla na 4.000 dinara, nakon što je kompanija izvestila o značajnom povećanju profitabilnosti u prvih šest meseci.

Tags
Back to top button