Nema stečaja u “Dunav grupa agregatima”, povlači se AIK banka – Bankar.rs
DOMAĆE BANKE

Nema stečaja u “Dunav grupa agregatima”, povlači se AIK banka

Stečaj u novosadskoj brodarskoj kompaniji “Dunav grupa agregati” ipak neće biti pokrenut jer je jedan od najvećih poverilaca, AIK banka, povukla svoja potraživanja.

Kako pišu Novosti, jedan od bivših radnika kompanije Novica Cvetković navodi da ne bi trebalo da bude prepreka da zaposleni naplate zaostale zarade, a budući da je dug po radniku dostigao i više od dva miliona dinara.
Prema rečima Cvetkovića, u ovoj kompaniji je nekada radilo gotovo 300 radnika i bila je poznata po uspešnom radu. Međutim, nekadašnji “Heroj Pinki” je poslednjih godina poznat po blokadama na Dunavu brodovima koje su organizovali zaposleni. Na taj način su radnici želeli da upozore na problem neisplaćenih zarada i ostalih doprinosa. Posle ovakvih protesta, koji nisu urodili plodom, gotovo svi zaposleni su tužili “Agregate” kako bi na taj način došli do svojih neisplaćenih zarada. Većina je, kada su dobili izvršne presude stavila hipoteku na imovinu kompanije – najvećim delom upravo na brodove.
Pedesetak kolega već je naplatilo svoja potraživanja kada su angažovali izvršitelje koji su ušli u postupak prodaje brodova i naplate dugova radnicima. Mislili smo da će uvođenje stečaja usporiti ovaj proces, ali bankari su zbog troškova odustali od stečaja, tako da nema prepreka u naplati naših potraživanja koja su obezbeđena hipotekama i na koja se obračunava zakonska kamata”, navodi Cvetković za Novosti.
Naplata dugova, čak i kada nema stečaja, kako ocenjuje Cvetković, mogla bi da potraje dosta dugo. Ovo preduzeće imalo je, naime, u svom sastavu više od 90 brodova i plovila, samohodnih i onih bez pogona.
Izvor: Novosti
Tags
Back to top button