UniCredit predstavio alat prekogranične isplate u realnom vremenu – Bankar.rs
EVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDER

UniCredit predstavio alat prekogranične isplate u realnom vremenu

Italijanska banka UniCredit kreirala je rešenje za prekogranična plaćanja u realnom vremenu,  u skladu sa šemom Evropske unije – SEPA Instant kreditni transferi (SCT Inst), objavljeno je u petak (5. januara).

Prema magazinu Global Trade, UniCredit je razvio rešenje za plaćanje u realnom vremenu između Italije i Nemačke i takva prva transakcija je trajala 2,5 sekunde, rečeno je iz banke. UniCredit je prva banka koja nudi plaćanja u realnom vremenu ka Nemačkoj.

Iz UniCredit-a je takođe navedeno da su oni prvi koji koriste šemu evropskih platnih vijeća (EPC) SCT Inst za prekogranična plaćanja.

“Uvek smo imali za cilj da razvijemo rešenje instant plaćanja za naše klijente”, rekao je ispred UniCredit-a jedan od predsednika korporativnog i investicionog bankarstva, Gianfranco Bisagni. Dodao je: “mi smo uzbuđeni zbog pogodnosti koje će ova nova usluga doneti našim klijentima – promovisanje brzine i transparentnosti kroz 24-časovnu, 365-dnevnu pokrivenost i obaveštjenja o uspešnim plaćanjima u realnom vremenu. “

Šema podržava transakcije do 15.000 evra. Usluga UniCredit-a trenutno omogućava plaćanja u realnom vremenu za uplate u Italiji i Nemačkoj, a isplate u Nemačkoj. Iz banke je saopšteno da planiraju da u narednom mesecu uvedu mogućnosti isplata u Italiji.

Pored rešenja za brže plaćanje, UniCredit takođe razmišlja o proširenju putem kupovine nemačke banke Commerzbank AG, što se navodi i u izveštajima od septembru prošle godine. U izveštajima je navedeno da banka razgovara sa zvaničnicima nemačke vlade o potencijalnom postizanju dogovora, ali je istaknuto da je kratkoročno preuzimanje malo verovatno.

Evropski savet za plaćanja je prvi put pokrenuo SCT Inst šemu prošlog septembra u nekoliko evropskih država članica. Zvaničnici planiraju proširiti uslugu na više od 34 zemlje u regionu i ppvecati limit transakcije preko 15.000 evra u novembru.

“Svojim brojnim prednostima, SCT Inst šema u potpunosti uvrštava evropska plaćanja bilo gde i bilo kada u digitalnom svetu”, rekao je Javier Santamaria, predsedavajući EPC-a, kada je šema pokrenuta. “SCT Inst je jedina regionalna inicijativa ove vrste na svetu. Evropska platna zajednica može biti ponosna na posao koji je postignut kako bi trenutni transferi euro kredita postali realnost danas. Mogu samo podstaknuti one koji se nisu pridružili SCT Inst-u, da to urade je što pre. Ova poboljšana integracija evropskih plaćanja imaće ogromne prednosti za evropske potrošače i preduzeća“.

Izvor: Pymnts.com; Prevod: Bankar.me

Tags
Back to top button