Kako da uštedite novac tokom putovanja? – Bankar.rs
LICNE FINANSIJE

Kako da uštedite novac tokom putovanja?

Isplanirati budžet, dobro proučiti odredište i biti fleksibilan.

Isplamirati budžet i ne prekoračiti ga – najvažnije je pravilo tokom putovanja da se ne bi pretvorilo u finansijsku noćnu moru.

 Koverat sa novcem izdvojen papirićima po danima je jedan od načina da se kontroliše budžet. Drugi korak je da se ne kupuju suveniri , magneti i ostale sitnice koje “jedu” novac.

Umesto poklona, od prijatelja i rodbine za rođendan treba tražiti novac za putovanja. Još jedan način je da se otvori račun u banci na koji će se uplaćivati svaki višak novca. Ukoliko se novac ubacuje u koverat u fioci – potrošiće se za prvi kvar ili povoljne cipele.

Za početak, treba se prijaviti za obaveštenja svih turističkih agencija i avio-kompanija, jer se povremeno (pogotovo pred praznike) pojave odlične ponude. Najjeftinije je putovanje planirati mesecima unapred, a najpovoljnije karte su kada se putuje na sam dan praznika.

Ko voli sam da organizuje putovanja mora tome da se ozbiljno posveti i upoređuje karte, hotele i isplanira duže putovanje sa nekoliko odredišta, jer je tako jeftinije. Takođe, treba putovati noću, jer se štede vreme i novac za ležaj.

Najvažniji savet je da budite fleksibilni sa planovima. To znači da ne treba unapred odrediti destinaciju i vreme putovanja, već putovati tamo gde se trenutno najviše isplati.

Obično su to prvi polasci avionom, aranžmani van sezone, ali i “last minit”, jer kada agencije zakupe previše ležajeva na nekoj destinaciji i ne prodaju ih pa brzo počinju da spuštaju cene.

Veoma je važno svuda nositi sa sobom vodu, jer je to najskuplja stavka koju turista mora da plati. U Beču i Pragu se pije voda iz vodovoda, ali u kafićima daju samo flaširanu.

Pre putovanja treba dobro proučiti odredište, jer u većini zemalja je ulaz u muzej, prve nedelje u mesecu, besplatan, a drugi traže “koliko imate”. Ko dobro prouči destinaciju neće lutati, neće trošiti novac na gradski prevoz, a moći će da se odmara u parku (organizuje piknik) umesto u kafiću. Uvek je “jeftinije” uzeti sobu u centru nego van grada, jer se štede vreme i novac za transport. Još je bolje ukoliko soba ima frižider i čajnu kuhinju, jer se u svim supermarketima prodaje gotova hrana.

Dobro je poznato pravilo da nikada ne treba jesti na turističkim mestima, ali turistički ekspres restorani obično imaju kompletan ručak za malo novca. Ne treba štedeti na dobrom ručku, jer turisti koji jedu s nogu su uvek gladni i više troše.

Treba sakupljati milje, jer iako deluje komplikovano i turisti misle da ne putuju dovoljno da bi dobili besplatnu kartu, mogu da ostvare lep popust u hotelu. U hotelu tražite najjeftiniju, a ne najbolju sobu, jer se tu samo prespava. Još je jeftinije ukoliko je turista član sajta za zamenu stana sa drugima. Uvek je jeftinije iznajmiti stan ili spavati u hostelu nego platiti hotelsku sobu, pogotovo ako putuje više osoba.

Izvor: novosti.rs

Tags
Back to top button