Goran Pitić, predsednik UO Societe Generale banke: Debakl koji je bio moja životna prekretnica – Bankar.rs
DOMAĆE BANKEINTERVJUISLIDER

Goran Pitić, predsednik UO Societe Generale banke: Debakl koji je bio moja životna prekretnica

Bio je u najužem krugu kandidata, međutim nije dobio željeni posao u Svetskoj banci, ali je posle pisao stranice istorije nove srpske države.

Svoje neuspehe i greške za “Blic” podelio je Goran Pitić, i iz svake, svi možemo da izvučemo pouku.

Kada je rešio da započne život i posao u inostranstvu 1992. godine, prof. dr Goran Pitić, uveliko je bio asistent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a odluku je doneo na postdiplomskim studijama na Univerzitetu u Vorviku u Velikoj Britaniji.

 – Svu svoju energiju uložio sam tada na konkurs za rad u Svetskoj banci. U Srbiji nesrećne godine ratova i hiperinflacije, život koji mi je izgledao bez perspektive. U toj poziciji u Vašingtonu video sam potencijalni izlaz i način da profesionalno dalje napredujem. Uložio sam puno vremena, čitao, pripremao se za posao u Svetskoj banci, za koji je konkurisalo 5.000 kandidata iz celog sveta. I pozovu me. Prvi, pa drugi krug, pa treći. I na kraju četvrti razgovor. U najužem sam bio krugu, ubeđen da sam posao dobio i da me čeka neka svetla i bolja budućnost u Vašingtonu. I stiže poziv – izabrali su drugog kandidata, nijanse su odlučivale. Meni se tog trenutka ceo svet ruši – priseća se Goran Pitić.

Nekad je neuspeh životna prekretnica

Kada danas, nakon 25 godina, pogleda unazad, srećan je što se baš to tako dogodilo. U međuvremenu mu se desilo mnogo toga lepog, i privatno i profesionalno, u odnosu na ono što bi ga čekalo na mestu u administraciji Svetske banke.

– Taj neuspeh koji je, kad sagledam sa vremenske distance, krajnje relativan zapravo bio je moja životna prekretnica i sigurno bih danas pričao neku drugu životnu priču da sam otišao tamo – smatra Pitić.

Ko zna da li bi i bio zadovoljan, kaže, iskusio je mnogo toga i doživeo da učestvuje u transformaciji jedne države ka demokratskoj i da se upiše na stranice srpske istorije kao ministar.

– U životu je jako važno biti zadovoljan, da shvatiš da neke stvari, kao što je neuspeh, moraš da relativizuješ, da nađeš snagu i posvećenost, kao i motivaciju za dalje. I otvori se šansa. Ne treba da žalimo kada se desi neuspeh, već samo da idemo, idemo napred, jer uvek će se pojaviti nove situacije. Eto, ja sam to potvrdio – zaključuje Goran Pitić.

 

(Danijela Nišavić)

Tags
Back to top button